Barcelona redesign for modern way of life

No longer constrained by the limitations of past building and design restrictions, this compact Spanish apartment has been reimagined with today’s apartment living in mind.

Overhauled by local practice MH.AP Studio, built-in furniture and storage elements made from MDF are just some of the features inside this Barcelona home that helped bring it into the 21st century.

GALLERY  

Located in the city’s La Bordeta neighbourhood, An Attic for David features an abundance of built-in furniture, as well as carefully-positioned mirrors to make the home appear more spacious.

MH.AP Studio was disappointed with the original configuration of the 70-square-metre flat, which previously had a long corridor and an adjoining row of small, dark rooms that weren’t taking advantage of sunlight from the outdoor terrace.

The studio’s main goal was to broaden the home without losing any rooms. “As we entered the original flat we thought: the terrace is not connected to the living room, what a shame!” explained the studio, which is run by architects Marina Huguet and Andy Penuela.

“To optimise the space, conventional limits had to be diffused.”

The flat’s new layout sees the hallway transformed into a multifunctional space that accommodates a kitchen suite and wardrobes on one side, and a 60-centimetre-deep desk, dressing table and bench seat on the other.

All furniture and cabinetry is made from matte-finish MDF. The studio selected the material in that hope that it would create an enveloping, warm feel in the apartment, especially when combined with the oak parquet flooring and darkness of the corridor.

“We also work with raw materials for the natural way they age and patina, and to meet the budget,” Penuela told Dezeen.

Two bedrooms and a bathroom are located in rooms along the corridor and accessed through sliding doors that match the cabinetry.

At the end of the corridor, a large open-plan living and dining room is revealed. Spanning the entire width of the flat, the area looks out onto the terrace, which is accessed through sliding glass doors.

Here a low, L-shaped sofa with bright blue cushions wraps the corner of the room. It’s built into a wall of shelving which displays artworks and decorative objects.

The bathroom, accessed via the corridor and the master bedroom, is clad in grass-green tiles that contrast the apartment’s otherwise brown surfaces.

The sink is placed outside the bathroom in the hallway – a feature that was inspired by a sink in the hall of French-Swiss architect Le Corbusier’s notable project Villa Savoye.

“The sink in Villa Savoye is a device that Le Corbusier placed in the entrance lobby for hygienic reasons,” explained Penuela.

“What we enjoy about this act is not its functional reason, but the displacement of a domestic element in an unexpected space,” he added.

“Why can’t the corridor be something other than a place to get from A to B? It’s just a waste of space. In this case, the corridor allows for more activities, blurring the program.”

The countertops of the kitchen in the corridor and the hallway sink are crafted from a custom terrazzo by Mallorcan company Huguet.

Several mirrors have also been inserted throughout the apartment to make living spaces appear larger and bounce natural light into the dark corridor. A reflective panel in the bathroom additionally helps conceal the shower.

Images Luis Diaz Diaz via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Infusing tones and textures of charcoal for Bangkok restaurant

Taste Space’s Taahra Thai Charcoal Grill Bar in Bangkok, Thailand’s design concept draws inspiration from the aesthetics of ...

Contemporary revamp for historic Bohemian hotel

Originally built in 1931, Hotel Torni in Helskinki has had a contemporary revamp, with Finnish interiors studio Fyra ...

‘Separate but Together’: How this small house redefines space

A series of rooms in this small house, all of the same size, followed one another without any ...

$1.5B joint venture for Shellharbour town centre

Frasers Property Group is applying to begin building what will be the town centre of its $1.5-billion joint ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.