‘Birdhouse’ communal living in the heart of the Balinese jungle

A group of friends joined forces to build their dream of a floating village surrounded by a tropical forest in the heart of Bali.

The project is composed of three stilted structures encompassing a shared pool and sundeck space designed through fluid shapes such as walkways, water features, and flower beds.

GALLERY  

The largest building is nestled into a sloped site overlooking a small creek running past the property, while the studio and the guest house flank the entrance of the site. Together the structures create an ensemble that integrates into the existing foliage of large trees which were maintained to provide external shading and privacy. The trees also become the canopy for outdoor resting places as part of a landscape design resembling a miniature park.

These so-called birdhouses blend into nature, and their pivoting floor plans create expressive inhabitable sculptures that form exciting relationships to the outside while being very present as memorable interpretations of the idea of a house. The experience of exploring those structures is a journey through the three-dimensional, maze-like arrangement of their different spaces, radiating out from their central vertical circulation elements into their surroundings.

Carefully crafted openings create heterogeneous elevations to the buildings. All rooms have varying heights and their dimensions span from compact to expansive. Windows have different formats to expose views onto the ground and into the sky.

The materiality of these inhabitable sculptures forms a collage of solid volumes holding circulation elements and bathrooms, while the main spaces are textured in with their surfaces clad in wood from both the inside and the outside. soft and indirect and integrated lighting conceives a cozy, inhabitable space, detached from the ground and glowing like a lantern in the midst of the lush Green.

Images by KIE via ArchDaily

 






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Winery takes a modern twist to its traditional Flemish barn

Taking cues from the rural landscape surrounding the winery, this Flemish winery is framed by its barn and ...

A house built on… another house?!

New York-based studio Architensions has designed House on House, the transformation of a compact suburban home in Babylon, ...

Unique pieces create charm within this restaurant

On the ground floor of a 17th-century renaissance building is a charming cast brass chandelier and a colourful ...

Plans unveiled for Australia’s tallest timber hotel

Adelaide-based developer Thrive Construct has unveiled plans to build the world’s tallest timber hotel in the city’s CBD ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.