Clever use of glass and colour light to create privacy and space

Curved cement walls that have been embedded with rows of vertical glass bars, are lit to denote the function inside the room as way to carve out different spaces within a spa in Prauge.

“There is no need to describe the purpose of the room to customers,” explained local design studio Formafatal. “The colour itself defines the content: sauna as fire (red), cryosauna as ice (blue) and air flow as wind (gray)”.

GALLERY  

The Cellularium spa is located in the Institute of Natural Medicine, where it occupies one curved corner of a floor in the Main Point Pankrac building. The spa’s main treatment area features three rooms that are delineated by rows of perpendicular glass bars, in reference to the vertical design of the building’s facade.

The 155-square-metre interior comprises an entrance foyer and a waiting room, doctor’s office, locker rooms and treatment areas. The spaces were strategically placed around the building’s inclined structural columns.

“You can hardly find a flat wall in the floor plan,” jokingly said the architects, who acknowledged the confines of the existing space by using curved subdividing walls.

A convex divider decorated with metal fins separates the doctor’s office from the waiting area and nods to the exterior of the building in which the spa is located.

“The outer shell of the surgery is lined with vertical steel plates, which gradually fold down to a flat smooth cladding with integrated doors,” the team explained.

An undulating ceiling punctuated by square, solid oak dowel rods of varying lengths unites the different areas in the spa.

Formafatal used a toned-down colour and material palette in the scheme to focus the attention on the curved shapes of the interior.

“Dark tones and smooth screed on surfaces together with daylight significantly underline the playfully modelled space,” the studio said.

“We left the nurse’s and the doctor’s office in soft light shades that do not distract the visitor,” it continued.

Locker rooms feature mirrors with bespoke backlighting housed within perforated metal sheet backing.

“We lit up the small circular locker rooms into a play of light and shadow, again with a grid of vertical strips,” Formafatal said.

“We repeated all these principles and materials in other modified forms throughout the interior to achieve a harmonious whole,” it concluded.

Formafatal is a Prague-based architecture studio founded in 2015 that works across the residential, leisure, hospitality and commercial sectors.

Images by BoysPlayNice via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Winery takes a modern twist to its traditional Flemish barn

Taking cues from the rural landscape surrounding the winery, this Flemish winery is framed by its barn and ...

A house built on… another house?!

New York-based studio Architensions has designed House on House, the transformation of a compact suburban home in Babylon, ...

Unique pieces create charm within this restaurant

On the ground floor of a 17th-century renaissance building is a charming cast brass chandelier and a colourful ...

Plans unveiled for Australia’s tallest timber hotel

Adelaide-based developer Thrive Construct has unveiled plans to build the world’s tallest timber hotel in the city’s CBD ...

Infusing tones and textures of charcoal for Bangkok restaurant

Taste Space’s Taahra Thai Charcoal Grill Bar in Bangkok, Thailand’s design concept draws inspiration from the aesthetics of ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.