'Comfort Town' residential village in Ukraine wins global award for use of colour

The bright colours of Comfort Town residential complex in Kyiv Ukraine turn an industrial area into a warm inviting neighbourhood.

Designed by local architects Archimatika, this dynamic development has taken out the title for the Best Use of Colour at the World Architecture Festival.

GALLERY  

The festival was held in Amsterdam from December 4-6 and recognises the world’s most extraordinary completed and planned architecture in 2018.

Archimatika intended to restore the heart of the 40 hectare site and instigate growth in a historic neighbourhood.

The architects chose a system of irregular modular blocks of varying heights from 2 to 16 storeys that avoids repetition of form and colour.

Partly as a design choice and partly as a result of limited budget the architects used simple geometric shapes and flat facades that excluded balconies and decorative elements.

According to the architects, there were three techniques they focused on.

  1. Silhouette: different turns and height of dual-pitch roofs allowed to achieve an interesting shapes.
  2. Windows: it is the first housing project in Kyiv to use the French balcony system and the window shifting system, which allowed to avoid monotonous rows.
  3. Colour: it is the first daring colour solution for a residential neighbourhood in the country.

Inside the maze of blocks are large courtyards with evergreen trees, sculptures and a fountain that cannot be accessed by motor vehicles.

There are a total of 22 children’s parks that are looked after by a dedicated maintenance service.

Buildings that were formerly factories have been transformed into sport courts, cafés, businesses, a shopping centre, offices, and a publicly accessible 4600-square-metre fitness hub with three pools.

Also on the site is the Academy of Modern Education, a combined kindergarten, elementary school and high school for 1000 students.

Images Andrey Avdeenko


[mashshare]




Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Abandoned mine and quarry reborn into charming bookstore

Tangshan Mine Bookstore of Librairie Avant-grade is located within the Tangshan Mine Park in Nanjing. It was once the ...

Narrow Hanoi building for spatial multi-generational home

Squished in a narrow space between two buildings in Hanoi is a very special 35 meter long, five-story ...

"Treehouse” unveiled for new Sydney mixed-use project

An $82-million vision for an innovative campus-style commercial precinct—complete with an “architectural treehouse” of collaboration spaces—has been unveiled ...

Zip Water’s ‘Hydro Tap’ soaks up all the awards

Zip Water has been recognised by Australia’s peak international design awards, the 2021 Good Design Awards Week, receiving ...

German beach-chair-inspired ‘windproof’ penthouses

It almost sounds like the beginning of a terribly lame joke, but what do a German beach chair ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.