‘Cottagecore’ aesthetic but make it sustainable

Emitting that ‘Cottagecore’ aesthetic that is much sought-after, Pad Studio chose the recycled wood with its natural patination for the walls, roof and decking to help the house blend with the landscape.

At both gable ends the boards of Douglas fir are arranged as fins with the waney-edge – a traditional timber cut that leaves the bark on – orientated outwards to create a “blurring” effect.

GALLERY  

“The proportions, materiality and fenestration of local farm buildings were carefully studied and reflected in the design to create a contemporary yet sympathetic scheme,” said Pad Studio.

“This ensured The Barn sits comfortably in the local surroundings without becoming pastiche.”

The buff-coloured brick plinth that the house rests on is made from the same pale local clay as many houses in the area, including the Barn’s neighbouring dwelling.

A cutout in the cladding around the entrance reveals the same bricks, which were also used to build the chimney stack.

For the interiors, Pad Studio used a palette of muted and natural tones. Frameless picture windows are orientated to make the most of the views out over the landscape.

Most of the ground floor is given over to an open plan living area with a high ceiling that follows the line of the gabled roof and glazed doors that open onto the decked terrace.

The kitchen area features a bespoke element made with input from the occupants, explained Pad Studio.

“The concrete splashback in the kitchen has been customised by the family to act as a mini time capsule,” it said.

“Coins, shells and even an iPhone are embedded into its surface, adding a totally unique and personal touch in this space.”

There are two bedrooms and a pair of bathrooms downstairs. Upstairs, a mezzanine level has a bedroom that has spaces for up to six people to sleep, along with its own shower room.

“The loft is accessed by an unconventional Paddle staircase with a fireman’s pole installed to offer an alternative, fun route down to the main living space,” said Pad Studio.

Images by Ståle Eriksen via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Refurbished motel feels like a “remote family home”

Brooklyn-based Home Studios has turned the dated Daunt’s Albatross 23-room motel into a boutique motel near the beach ...

Colourful glazed tiles revive old Colonial home in Morocco

The project takes place in the old colonial center of Casablanca, close to the biggest public park in ...

Using split-level light-filled office to inspire productivity

Using multi-connected workplaces, ascending split-levels and abundant natural lighting to foster productivity and collaboration, Design in Motion’s new ...

‘Slim’ art-deco 15-storey tower approved for Gold Coast CBD

Plans for an art-deco-inspired 15-storey mixed-use tower have been lodged with the Gold Coast City Council. Westpoint Consultants, a ...

Home in Tokyo uses ‘vertical circulation’ to increase light

Vertical circulation becomes a device for light, views, and interaction in this Japanese house by n o t ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.