Dressed in Green: Boutique crafted from recycled materials

A boutique fashion store located in Gujarat, India, designed by Manoj Patel Design Studio is strikingly beautiful not just from an aesthetic point of view, but also the fact the shop is wholly made out of recycled materials.

The 350-square-foot space, which was completed in 2020, sells traditional Indian women’s wear housed in a space created entirely out of reused traditional and scrap materials.

GALLERY  

The sustainability features make this project cost-effective and environmentally responsive; it also looks like an incredible art installation. When customers enter the store, their attention is immediately captured by the dark, contrasting colours in the ceiling mural and the bright, green accent walls. A custom arrangement of earth-toned waste clay tiles adds texture and a dramatic effect to the walls by resembling old-fashioned floor and ceiling interiors.

Materials include reused clay roof tiles, recycled beer bottles, recycled window shutters, unused sample tiles, wasted metal rings and old mirror cladding. The client, a fashion designer, provided reclaimed fabrics to reupholster the seating as well. The designer chose these specific upcycled materials for both their longevity and their aesthetics. The layout, which combines two older rooms to form the studio, incorporates graphics and material frames in various sections to give guests a different perspective when viewed from particular angles.

One such accent area is meant to resemble the traditional designs of Indian saris, while another uses reclaimed glass bottles to reflect the pattern of a necklace. Recycled table legs are used as door handles, and the clothes-hanging area was constructed by turning old metal rings into floral hooks. Broken tiles are arranged into mosaics, depicting flowers and leaves on the studio’s floor.

Images Tejas Shah Photography via Manoj Patel Design Studio


[mashshare]




Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Abandoned mine and quarry reborn into charming bookstore

Tangshan Mine Bookstore of Librairie Avant-grade is located within the Tangshan Mine Park in Nanjing. It was once the ...

Narrow Hanoi building for spatial multi-generational home

Squished in a narrow space between two buildings in Hanoi is a very special 35 meter long, five-story ...

"Treehouse” unveiled for new Sydney mixed-use project

An $82-million vision for an innovative campus-style commercial precinct—complete with an “architectural treehouse” of collaboration spaces—has been unveiled ...

Zip Water’s ‘Hydro Tap’ soaks up all the awards

Zip Water has been recognised by Australia’s peak international design awards, the 2021 Good Design Awards Week, receiving ...

German beach-chair-inspired ‘windproof’ penthouses

It almost sounds like the beginning of a terribly lame joke, but what do a German beach chair ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.