Foraging for the Mushroom House

When talking about finding mushrooms in a wooded forest, slippery jacks and wood ears are what springs to mind for most people… Not a remarkable house!

But if you went foraging in the forests near Xin Yu City in the Jiangxi Province, China – that’s exactly what you will come across. In a daring new project from ZJJZ Architecture Practice, the Mushroom House is a two-storey circular shaped home nestled in a pine forest.

GALLERY  

The architects believe that the shape of the design and its location was a way to “handle the relationship between nature and the architecture”.

The main part of the mushroom is the guest room space, with a panoramic window set up near the viewing height. When sitting on chairs or leaning on the bed, the guests are immersed in the surrounding nature. The loft serves as a child area, linked by the small-scale stairs. The pure white cone-shaped roof is rounded on top, creating a sense of unbounded extension to the space.

The bathroom and storage space are arranged in a simple rectangular volume, which is inserted into the main body of the Mushroom. A horizontal window is designed next to the bathtub, avoiding the view from pedestrian path to ensure privacy, while bringing nature into the space. Meanwhile, the circular skylight at the top introduces different expressions of light and shadows with the change of time and weather. This poetic space also serves as the entrance lobby of the house, where the guests often visit and linger.

The Mushroom house adopts a lifted steel structure to minimize the impact of construction on the site. As time goes by, green plants on the ground will gradually spread to embrace the building. The cone-shape roof is cladded with pine woods, while the rest of the house is coated with granolithic concrete. The material changes in colour with humidity and time, allowing the building to harmonize with the surrounding natural environment.

Images by Fangfang Tian






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Italian Villa designed like a ‘warm summer breeze’

Villa Cardo is a three-bedroom house designed by Studio Andrew Trotter, has been built with local materials and ...

Chic São Paulo restaurant uses Japanese inspired woodwork

Designed by Brazilian studio Coletivo de Arquitetos and completed in early 2021, 350 square-metre restaurant Kotori uses traditional ...

One Cannes brings community and connection to residence

Covid may have slowed the pace of living, but it has fast-tracked the need for higher quality living. Future ...

Resort winds through baobab trees in architectural feat

The masterplan for ‘La Reserve’, which is made up of a series of smaller buildings designed by SAOTA ...

Treasured Trash: demolition materials decorate Montreal bar

Reclaimed materials found during demolition work have been preserved and used as decoration in this Montreal wine bar ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.