Give me a home among the gumtrees…

Using textural elements of black- pigmented concrete and black timber battens, Australian studio Edition Office has managed to create a home that is so well integrated into the landscape surrounding it that you might mistake it for a shadow amongst the gumtrees.

“At a distance the building is recessive, a shadow within the vast landscape,” described Edition Office.

GALLERY  

“On closer inspection, a highly textural outer skin of thick timber battens contrasts the earlier sense of a machined tectonic, allowing organic materials gestures to drive the dialogue with physical human intimacy.”

Drawing on the verandah typology common among Australia’s colonial homesteads, a central living, and dining plus kitchen space is wrapped by a partially covered deck area.

This deck was designed to create a variety of different connections to the surrounding landscape.

It was lined with black timber battens that filter air, views and more direct sunlight on the western edge, and left entirely open for panoramic views to the north.

Sliding glass doors around the living spaces allow them to be completely opened to the elements or sealed off.

At the centre is a double-height garden void, illuminated by a cut in the home’s roof.

“The expansion and contraction of the interior allows shifts between the intimate and the public, between immediate landscape and the expansive unfolding landscape to the north,” said the studio.

Along the eastern edge of the home is the bedroom block, what the studio calls an “enclave of withdrawal, rest and solitude” containing two smaller rooms either side of a bathroom and a large en-suite bedroom with its own private terrace.

For the interiors, the dark wood and concrete are contrasted by lighter wooden floors and tan leather furniture, with custom door pulls designed to encourage a “tactile engagement” with the home.

On the lower level is a thin pool open to the landscape at one end, which cools air as it travels through the building, up the garden void into the living spaces.

This natural ventilation is supplemented with a ceiling fan for the hotter days of the year and a fireplace for winter.

Images by Ben Hosking via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


19th Century stone barn gets 21st Century facelift

Delve Architects has taken this single-storey dwelling, called Woodthorpe Stables, in Surrey into a family home. Revealing the original ...

A Cotton Candy pink neon dream for Polish fashion store

LAURELLA is a popular Polish fashion brand, with designers Laura Reiss-Vogel and Marcin Vogel standing behind its success. ...

New $250M commercial tower for expanding Olympic Park area

Ecove Group has lodged State Significant Development plans for a $250-million, 45-storey skyscraper and commercial tower at Sydney ...

Seaside sanctuary in Cronulla decked out in luxury appliances

Acqua is a bespoke architecturally-designed collection of seventeen one, two and three-bedroom apartments, beautifully located only 100 metres ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.