Hotel extension mirrors Alpine skyline

The hillside extension for Olympic Spa Hotel was designed to mirror the Alpine skyline by Network of Architecture.

The brief to NOA was for the hotel in the Dolomites in Val di Fassa, Italy to be “in symbiosis” with the landscape, the new addition to the hotel houses ten new guest suites and a gym as well as an aerial walkway leads to an elevated timber sauna.

GALLERY  

The new spaces were commissioned by the Pellegrin family, which has operated a hospitality business on the site since 1963.

The hillside site slopes down to a forest and stream. An existing four-storey chalet housing the main hotel sits atop the hill to the west.

NOA’s design placed the extension to the east of the existing hotel, partially burying the new rooms into the slope, overlooking the forest. An underground passage connects them back to the hotel.

The new building is characterised by its mountain-like profile, with a double-height spike at one end identifying the largest suite. The roof profile descends from this point, with smaller spikes indicating the rest of the suites and the gym.

“This silhouette, highly recognisable in its graphic simplicity, is intended to become the hotel’s architectural signature,” explained the studio.

The grey of the reinforced concrete used in the extension’s structure is reminiscent of Dolomite rocks, helping to tie the building into the landscape. ll of the new suites have expansive windows and a large terrace overlooking the forest.

In their interior, the rooms are inspired by the natural landscape, with four paying homage to the forest, and the remaining five influenced by water. The “Te Bosch” forest rooms are characterised by internal patios with glazed walls that bring light and nature into the spaces. Each patio gives views of the sky and houses a birch tree. Conversely, the “Te Aga” water rooms have stone fountains and external tubs for bathing.

The largest suite is housed in the “peak” of the building and spread over two floors, with a sleeping area on the ground floor, and a relaxation area with a sauna and wellness area in the loft above.

All the suites make use of locally sourced oak and larch wood for their floors and furnishings.

“The emphasis is on direct contact with nature, which is also supported by the used materials, by the facade design that plays with the mountain skyline, by the terraces and the special interior patios embedded in the larger rooms,” described the studio.

A new elevated sauna positioned to the south of the site gives eye-level views of the surrounding tree canopies. It has a similar jagged profile to the hotel extension, responding to the mountainous landscape.

Made of wood and clad in larch, the sauna aims to blend into the forest. Internally, the sauna is clad in spruce treated with black wax. It is accessed from the hotel via an external aerial walkway.

Images by Alex Filz via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Sun Ranch: A paradigm of luxury and creativity in Byron Bay's Hinterland

In the heart of Byron Bay's hinterland lies a sanctuary of unparalleled luxury and creativity: Sun Ranch. Spread across ...

Permeable wooden cladding merges boutique hotel with nature on a Brazilian island

In a harmonious fusion of luxury and nature, Maria Flor Inn, a boutique hotel nestled on the picturesque ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.