Israeli studio embellishes high-end retirement home with colour

Proving that residential aged-care projects don’t have to be drab or stick to a mould, Iraeli design-team Studio Amit have filled their latest project with colour.

Using vibrant lighting and a mix of cool and warm tones, the Studio recently completed the public interior spaces of a retirement home in the city of Petah Tikva, also known as Em HaMoshavot, around 30 minutes east of Tel Aviv.

GALLERY  

The complex is part of Maccabi Healthcare Services’ chain of private, upscale retirement complexes around the country, called Bayit Balev.

Built by Tel Aviv practice Canaan Shenhav Architects, the five-storey building contains 211 units.

Amenities include a swimming pool, gym, treatment rooms, classrooms, all-day health care and a synagogue with a geometric motif of the Star of David cutout.

“The challenge was to design a retirement home that does not look ‘elderly’ but rather create spaces with a contemporary modern feel, yet at the same time are warm and indulging,” studio co-founder Gali Amit told Dezeen.

“Our design approach was to give the retiree population a homey feeling, as well as an exclusively modern, updated environment.”

“The challenge was to create a sense of brilliance and newness in an elegant way,” Amit added.

The studio used wood in feature walls and oak finishings to soften the grey marble floors and bare white walls.

Similarly, colour pops were used for cobalt blue walls in the gym, and bright purple carpet and seats in the movie theatre. The lobby is dominated by a large pink and green central column.

Moroso supplied most of the furniture, including seats made from high-quality velvet with special stitching that sparkles as the lighting changes.

The chairs and sofas are in metallic salmon, sage and grey fabrics, while a basement has pink and red seating.

Images Studio Amit


[mashshare]




Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Cork not just for art class in this primary school in Portugal

Designed to foster a loose connection to the outdoors, these cork-clad concrete canopies cover large outdoor communal spaces ...

Open plan home blurs the lines between indoor outdoor living

Hoa's house is a house designed with the philosophy that is called “emotional architecture”. The building is arranged ...

‘Gathering Place’: community through holistic architecture

Parramatta Mission, in conjunction with City of Parramatta Council, has successfully completed an architectural design excellence competition for ...

You’ll be ‘floored’ by the stability and durability of timber flooring

Prized for its natural warmth and reliable performance, timber flooring represents a quarter of the flooring market. Within this ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.