Mulazzo Washhouse Restoration: A design blend of history and modernity

In the picturesque town of Mulazzo, Italy, the devastating flood of 2011 left behind a legacy of destruction. Among the casualties was a building complex that housed a fountain, a covered washhouse, and a connecting flight of steps leading to a public park.

Architect Gianluca Panichi took on the formidable task of restoring this architectural gem, and the result is a breathtaking blend of tradition and modernity that pays homage to its historical roots while embracing contemporary design.

GALLERY  

Rather than opting for a faithful reconstruction of the lost volumes, designer Gianluca Panichi embarked on a journey to reconfigure the building complex in a way that would not only recover its functionality but also harmonize with its historical surroundings. The approach was rooted in balance and respect for the site’s history, resulting in a restoration project that is both innovative and respectful of tradition.

One of the defining features of the Mulazzo Washhouse Restoration is the choice of materials. Panichi used a mix of “minimal” materials, including concrete, corten steel, and stone. These materials seamlessly blend with the historical context, creating a visual and tactile connection between the old and the new. Corten steel, with its weathered appearance and rust-like patina, not only adds a touch of contemporary aesthetics but also symbolizes the passage of time.

The restored complex integrates new structures and elements that not only recover the missing components but also enhance the site’s functionality. The use of corten steel and stone components revitalizes the washhouse, breathing new life into its weathered facade. The concrete elements provide a sturdy foundation while maintaining a sense of minimalism that doesn’t overpower the historical charm of the site.

Perhaps the most remarkable aspect of this project is the seamless integration of the built volumes with a broader system of paths and green areas. The washhouse doesn’t stand in isolation; instead, it becomes part of a larger ecosystem, inviting visitors to explore its historical significance while enjoying the surrounding greenery.

Images by Gianluca Panichi, Dimitri Magnanini and Giulia Amadei via designboom






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Women in construction

The recently released Building Commission NSW Women in Construction Report, commissioned by the NSW Building Commission, makes several ...

HIA: Lack of skilled tradespeople hurting long-term building target

A pre-budget submission from the Housing Industry Association (HIA) believes that the Federal Government’s target of building 1.2 ...

Home is where the comfort is

The Heritage Apartment emerges from a desire to create a space where coziness is one of its pillars, ...

Go with the flow

Located in the picturesque landscape of the Beskid Żywiecki Mountains, Poland, on an area with a steep slope ...

Introducing Vetérro™ - Where excellence meets imagination. Elevate your space today.

Vetérro™ by HVG Facades is the latest high-density fibre cement product. Redefining the landscape of architectural cladding.

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.