Residence seems to ‘glide over the vegetation’

Conceived on a plot of land with a sea view in the middle of the Atlantic Forest, this residence was planned so that it would seem to glide over the vegetation, positioning itself as a wide observatory of the ocean.

To execute this idea, metal fins covered in wood were used, 4 meters high and supported by an “L” shaped metal structure, fixed to the concrete beams on the façade.

GALLERY  

In parallel, it was necessary to organize the program in a way that the bedrooms would be located on the lower floor, with large windows and balconies overlooking the forest. Arranged in two sub-levels, the first level accommodates the guest suite and office, while the second level was reserved for the other suites. Under this area are the wellness and relaxation areas, such as the spa, sauna, and gym.

On the intermediate floor, installed at the height of the treetops, the social area with a living room integrated into the gourmet area and terrace with a swimming pool reinforces the feeling of immersion in nature. The upper floor harbors a balcony designed to provide a 180-degree view of the sea and a breeze that combines the sea breeze with the freshness of the vegetation.

Natural stone, including all the irregular covering of the façade, and wood compose a materiality in harmony with the landscape where it is inserted and, at the same time, a counterpoint to the surrounding green massif. In the interiors, most of the furniture is by Arthur Casas, such as the fusca sofa, quilombo desk, and the coffee table square.

Images by Fernando Guerra | FG+SG via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Sun Ranch: A paradigm of luxury and creativity in Byron Bay's Hinterland

In the heart of Byron Bay's hinterland lies a sanctuary of unparalleled luxury and creativity: Sun Ranch. Spread across ...

Permeable wooden cladding merges boutique hotel with nature on a Brazilian island

In a harmonious fusion of luxury and nature, Maria Flor Inn, a boutique hotel nestled on the picturesque ...

Studio Paolo Ferrari transforms Toronto restaurant with cinematic interiors

Toronto's downtown area is now home to a cinematic dining experience unlike any other, courtesy of the innovative ...

21-Storey Tower in Epping closer to reality with revised plans

The skyline of Epping may soon see a new addition as revised plans for a 21-storey tower have ...

Home is where the comfort is

The Heritage Apartment emerges from a desire to create a space where coziness is one of its pillars, ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.