Landscaped residential design wins competition in Prague

A competition to design a new residential district in Prague has been won by Benthem Crouwel Architects.

The competition, which was hosted by Penta Real Estate, in collaboration with local form RA15, saw 160 entries. However, the jury in an unanimous verdict, praised Benthem Crouwel’s decision to integrate a large, publicly accessible park into their design.

GALLERY  

The new residential complex is located in the Nádraží Žižkov region of Prague, between a former freight station with abandoned train tracks and a more urban city landscape. The winning design strikes a balance between metropolitan functionality and contact with nature as the apartment buildings are situated at the edge of the plot creating a large, open central park.

Two large curved apartment complexes, with a combined 450 dwellings, surround the park. The park itself will be open to residents and locals, serving as a communal space for people to connect, relax and enjoy the outdoors. It also offers a biodiverse environment where local plant species can thrive.

The architects say that the design “offers its residents the best of both city and nature: highly functional apartments with optimal access to urban amenities, privacy within a community, and a lush, welcoming green park right at their doorstep.”

Architecturally, the modular units create a visually interesting façade which make optimal use of daylight. This modular system also fragments the building into a human scale, taking the design from a landmark urban building to a personal and lively collection of many united dwellings.

For more information please visit Benthem Crouwel Architects 

Images courtesy of Bentham Crouwel Architects







Get our enews

Design and development news that comes to you






                 

Community powered artwork lights up Liverpool

An interchangeable outdoor artwork that sends greetings on a grand scale to patrons of Frasers Property Australia’s Ed.Square ...

Brisbane ‘green lights’ more greenspace for buildings

Brisbane developers will be able to add rooftop gardens without impacting profitable floor space if proposed amendments to ...

Plans lodged to ‘revitalise’ landmark Sirius Tower

Despite public pressure against redevelopment and controversy surrounding the ousting of residents, the landmark Sirius Tower is set ...

'Holy' architecture: monastery fragments become offices

David Chipperfield's Berlin studio transformed the former St Vincenz Hospital in Paderborn, to create a new headquarters for ...

Tradition meets functionality: the ‘Lin’ tables

Gridded sheets of steel support thick beams of blackened-timber for these Lin tables by Studio Shinyoo, whose bases ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.