Tactile materials create eye-catching bar in Stockholm

Local design firm Note Design Studio was invited to renovate one of several restaurants set within Stockholm’s recently redeveloped Östermalms Saluhall – a historic food hall housed in a brick building from 1888.

The two-storey eatery serves up fresh seafood and Swedish dishes using ingredients sourced from the indoor marketplace that surrounds it.

GALLERY  

Note Design Studio used tactile materials with the aim of creating a “welcoming environment that feels effortless, unexpected and full of charm”.

The design team focused on using a tactile material palette for the interior featuring mirrors, gauzy fabrics, textured walls, glazed ceramics and stainless steel, as well as off-kilter tiles set in thick blue grout to clad the bar.

This eye-catching bar is located on the restaurant’s ground floor, visible both from the street and from inside the food hall. Designed to draw customers into the interior, this area is clad in glazed tiles surrounded by thick blue grouting and finished with detailing in polished stainless steel.

A black metal staircase leads up to a bistro and a private dining room with a large sharing table and balcony providing views of the entire food hall.

The interior scheme was based on the four elements of earth, air, water and fire, according to the practice’s co-founder and design manager Cristiano Pigazzini.

This theme is picked up in the earth tone and texture of the restaurant’s walls, the smokey hue of the oak furnishings, the gauzy curtains and the ceramic tiles, which were designed to look almost wave-swept.

Images by Note Design Studio via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Bacalan Block: Concrete silo transformed into dramatic hotel lobby

In a striking blend of history and modern design, Colboc Sachet Architects have transformed a 36-metre-tall concrete silo ...

Plans filed for contemporary mixed-use commercial building in Greenslopes

A new six-storey mixed-use commercial building, complete with a rooftop pool deck, is set to transform Greenslopes on ...

Construction cost inflation set to rise again, warns Oxford Economics Australia

Construction cost escalation, which had previously slowed from the unprecedented inflationary spikes of FY2022 and FY2023, is poised ...

Anden Coogee triumphs at Asia Pacific Property Awards

Central Element's (CE) Anden Coogee project has taken top honours at the prestigious Asia Pacific Property Awards, clinching ...

Clifton Hill Primary School Unveils Innovative Vertical Campus

Clifton Hill Primary School has embarked on a transformative journey with the unveiling of its new vertical campus, ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.