Vladimir Radutny Architects convert car showroom into award-winning loft apartment

Vladimir Radutny Architects have designed an award winning loft-conversion in a former car-showroom in Chicago, transforming a large industrial space into a chic home.

Faced with eight metre high ceilings the architects split the room into three different levels by putting in a podium level for the kitchen and a staircase leading up.

GALLERY  

Named as Dezeen’s apartment interior of the year, the loft has a loft level designed as a sleeping space for guests as well as various inserts also acting as transition zones that were created without building new interior walls.

The 209-square-metre apartment is in a 100 year old building with concrete ceilings and pillars that were maintained.

The challenge of this warehouse conversion, as with most was to make the industrial space feel warm and homely for the clients- a local couple.

They did so by maintaining a continued aesthetic using Scandinavian style inbuilt storage panelling and touches like a recessed white oak–clad foyer greeting guests entering the space

The oak carries into the central living space with a continuous wooden platform in the living room, where a sleek black-panelled wall conceals the master bedroom.

According to the firm, the wood platform “provided an edge for more intimate furniture arrangement and a backdrop for plants and life objects collected throughout our client’s lives,” the studio said.

“We renovated a residence that was poorly functioning as a domestic space. In resolving the spatial problems inside this impressive volumetric shell we crafted a living environment that evokes mental wellness and inspiration within,” they said.

The Dezeen award judges commended the architectural approach, the use of different materials and the raw structural elements. They added that the space is “cleverly divided, with both the existing roof and the multi-functional open space respecting the old building”.

The apartment beat out other projects including an old biscuit factory in Bethnal Green, London and a remodelling of a heritage 26-apartment project in Barcelona.

Images courtesy of Vladimir Radutny Architects






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Infusing tones and textures of charcoal for Bangkok restaurant

Taste Space’s Taahra Thai Charcoal Grill Bar in Bangkok, Thailand’s design concept draws inspiration from the aesthetics of ...

Contemporary revamp for historic Bohemian hotel

Originally built in 1931, Hotel Torni in Helskinki has had a contemporary revamp, with Finnish interiors studio Fyra ...

‘Separate but Together’: How this small house redefines space

A series of rooms in this small house, all of the same size, followed one another without any ...

$1.5B joint venture for Shellharbour town centre

Frasers Property Group is applying to begin building what will be the town centre of its $1.5-billion joint ...

‘Tea House’ reshapes notions of traditional architecture

The tea house is hidden by Yanxi Lake, a secret forest. Here, people can walk through the woods ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.