BIG Restaurant

Bjarke Ingels Group (BIG) has designed a cluster of buildings as the new home for Noma, one of the world’s most acclaimed restaurants.

Situated between two lakes within the community of Christiania in Copenhagen and built on the site of an ex-military warehouse once used to store mines for the Royal Danish Navy, the project is imagined as an intimate culinary garden village.

GALLERY  

With interiors completed in collaboration with Studio David Thulstrup, the project dissolves the restaurant’s individual functions into a collection of separate yet connected buildings.

Built with a total of 11 spaces, the new Noma was made using the finest materials best suited for each space’s function. Every part of the restaurant experience – the arrival, the lounge, the barbeque, the wine selection and the private company – are all clustered around the chefs. From their central position, they are set with an overview while allowing guests to follow what would traditionally happen behind-the-scenes. Outside, the restaurant’s three greenhouses are used as a garden, test kitchen and bakery.

Each ‘building within the building’ is connected by glass-covered paths for chefs and guests to follow the changes in weather, daylight and seasons, making the natural environment an integral part of the culinary experience. The 40-cover dining room and adjacent private dining room are made of stacked timber planks that resemble neatly piled wood at a lumber yard.

Guests have the opportunity to walk through each of the surrounding buildings and to experience Nordic materials and building techniques, such as the barbecue, which is a giant walk-in hut, and the lounge that looks and feels like a giant fireplace made entirely of brick.






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 
To Rent or Buy?

The private rental sector has expanded at more than twice the rate of the increase in Australian households ...

Landmark site to be transformed into residential community

The current and centrally-located site of Nine Entertainment’s headquarters in Sydney will soon become home to a new ...

Lantern House to redefine NYC skyline

Unveiled by London-based firm Heatherwick Studio, interior renderings of its first New York residential project, Lantern House, showcase ...

Israeli studio embellishes high-end retirement home with colour

Proving that residential aged-care projects don’t have to be drab or stick to a mould, Iraeli design-team Studio ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.