Alaçati Stone House embraces its 130-year history

Located in Izmir Alaçati, inspired by the spirit of its 130-year history, Alaçati Stone House, is made by interior and landscape design practice Erdem Hamza Architecture.

This building, which was used as a residence where olive oil and gum tree resin was extracted, aims to reveal the hidden layers of the past by referring to the spirit of the past with its design.

GALLERY  

The spaces, designed with the aim of a calm and peaceful life, come to life again among the stone walls bearing the old traces of this structure. Thus, it offers different experiences to its users in different time zones, every time and in every place. The project consists of a house with a central garden. It is made from a large garden to the interior of the place, between open and closed outdoor spaces. indoor access, inside the house when walking outdoors continues with a natural, independent, and fluid plan that allows exploration.

The building program consists of two floors, the entrance floor and the first floor. At the entrance, there are 3 bedrooms, a kitchen, and a study, and on the first floor, there is a living room, a dining area and a bedroom. The pool, which is placed in the garden and forms a large vertical surface, is created by the reflection of the green and sky movements inside the building, which plays an active role in keeping it mobile.

Having a 130-year-old raw colour tone, the façade inspires the interior and allows the same feeling to be experienced in the interior. Interior spaces meeting the modern life requirements of the user were repurposed to meet them. Garden and interior setup, light and shadow play, hidden details, and use of light materials have been the main factors in the holistic design of the space. By creating an interface in the space with the ceiling and wooden beams, a living space feeling is aimed at the discovery of light and shadow.

The place has been preserved as it is, to strengthen the atmosphere and in order to remain local, the figures of the gumtree plant, which reflect the spirit of the past, are emphasized on the walls. All furniture was specially prepared for the project. Contributing to the atmosphere, simple forms, and longevity, belonging to the “place” that can give life to changing users, materials with a high probability are selected and tried to be put together. Alaçatı stone house offers a peaceful environment to its users and visitors without losing its 130-year-old identity.

Images by 645Studio via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Home is where the comfort is

The Heritage Apartment emerges from a desire to create a space where coziness is one of its pillars, ...

Go with the flow

Located in the picturesque landscape of the Beskid Żywiecki Mountains, Poland, on an area with a steep slope ...

Four Pillars' Laboratory: A Sensory Journey into Gin Culture

Surry Hills, Sydney - Nestled in a heritage-listed two-storey brick building dating back to 1939, once home to ...

Bottega Veneta unveils stunning new store in Milan

Bottega Veneta, renowned for its exquisite craftsmanship and timeless elegance, has unveiled its latest architectural masterpiece in the ...

Shayher Group unveils ambitious double tower project inside historic Pentridge Prison

Taiwanese-backed developer Shayher Group has set its sights on a ground-breaking project that could redefine Melbourne's architectural landscape. The ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.