Harriet's House

Located in Launceston, Tasmania, this Georgian-style cottage has been given a contemporary extension by local architecture studio So Architecture. The 50-square-metre addition has been designed as a sanctuary, making the most of a small backyard lot, overlooked by terraces on either side.

 

GALLERY  

Inside it provides a living, dining and kitchen area looking out towards a back garden, as well as a space for the client, an architectural historian called Harriet, to work.

“The architecture employs thick brick, service and storage walls to edit the neighbouring properties and focus the plan towards the garden,” explains So Architecture associate Liz Walsh. The brick interior matches that of the exterior, and pays homage to Launceston’s traditional architecture and the retrained Georgian-style architecture of the existing cottage.

“The material had to speak to the existing fabric of the cottage, which comprises a rusticated stone base and brick, rendered to the street and painted to the garden,” Walsh explains. “The fine corbeling around the windows and red brick datum reference the cottage’s formal Georgian facade.”

Red brickwork on the floor creeps up the floor to create a low base, which is topped by pale, sandy-coloured bricks with a subtle textural finish. The pale brick walls and redbrick datum and floor have been left exposed on the interior of Harriet’s House, contrasted by the rough masonry of an existing fireplace.

Above, thin timber slats line the barrel-vaulted ceiling, with a skylight illuminating the kitchen counters. A large high-level window draws light into the back of the plan.

Where the extension meets the existing cottage, a small entrance and a bathroom act as a buffer space while providing access to a “rainforest garden” along the side of the home. A large sliding door leads out onto the brick-paved garden patio, where the sloping garden can be traversed via a weathered-steel staircase.

“On a micro level Harriet’s desire for privacy, sanctuary and retreat drove the project from the beginning,” explains Liz Walsh. The result is an inner-city cottage with the privacy and atmosphere of a quieter place.

Location Launceston, Tasmania
Architect So Architecture
Photography So Architecture






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Locally produced tiles adorn coffee shop in Nagoya

Japanese studio Keiji Ashizawa Design has unveiled its latest project in Nagoya, Japan with the design prominently featuring ...

Brisbane’s City Beach to be extended as part of South Bank Parklands overhaul

Brisbane's iconic South Bank Parklands is set for a significant transformation with the announcement of a new masterplan ...

Etymon Projects to expand North Sydney presence with new hospitality precinct

Etymon Projects, a renowned name in the hospitality industry, is set to expand its footprint in North Sydney ...

Infinity Park: Norwest's premier investment property destination

Located in the heart of Norwest Business Park, Infinity Park is poised to become the premier investment property ...

Selflok Vgroove 150 Smooth

Weathertex, renowned Australian manufacturer of eco-friendly timber cladding, has recently launched Selflok Vgroove 150 Smooth, a new product ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.