New Kid on the Albanian Blloku

From the Italian architecture firm of Stefano Boeri Architetti, Blloku Cube, a new mixed-use high-rise development that boasts a distinctive energy-efficient cladding, is now under construction in Tirana, Albania.

Located in the heart of the capital, Blloku Cube is a multifunctional centre instrumental in the Tirana 2030 master plan that aims to breathe new life into one of the most prestigious districts in the city.

GALLERY  

Covering a project area of approximately 12,000 square feet (1117sqm), Blloku Cube is an eye-catching cuboid structure designed to enhance the vibrant urban district, which was transformed from a former military zone with restricted access into a major city hub flush with shops, bars and restaurants. Blloku Cube will comprise office space stacked atop multiple levels of retail. A roof-garden restaurant will occupy the seventh floor.

“The identity of the building is strongly characterised by a special cladding, a standout feature that makes it recognisable and unique in the city skyline and, at the same time, highly performing in terms of thermal efficiency, thanks to a ‘double skin’ technological system,” claims the firm. Energy-efficient glass curtain walls are considered the first “skin,” and the second “skin” consists of a shimmering “sophisticated technological shielding system” made up of anodized aluminium modules carefully angled to filter the sunlight and optimise natural light indoors.

“This particular cladding solution, specifically designed for our first Albanian project, plays an essential role in defining the uniqueness of the building and contributes to underlining its importance as a new landmark of this urban district,” adds project director Francesca Cesa Bianchi.






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 
Discover how we can correct past mistakes for a brighter urban future

Cities are complex and often intriguing places that always combine the advantages of concentrated habitation with its inevitable ...

Barreca & La Varra presents a scheme for zero carbon housing

Barreca & La Varra has won a competition with their proposal for a zero carbon ‘Housing Sociale’ scheme ...

X+Living creates wonderland for Loong Swim Club in China

Shanghai based architecture firm, X+Living has created the Loong Swim Club in Suzhou, China, as a place for ...

3XN's Olympic House Opens in Lausanne

During the celebration of Olympic Day, the International Olympic Committee inaugurated its new headquarters, Olympic House in Lausanne ...

Landscaped residential design wins competition in Prague

A competition to design a new residential district in Prague has been won by Benthem Crouwel Architects. The competition, ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.