Abandoned mine and quarry reborn into charming bookstore

Tangshan Mine Bookstore of Librairie Avant-grade is located within the Tangshan Mine Park in Nanjing.

It was once the location of Longquan Quarry, the largest abandoned mine in Tangshan. After the overall ecological restoration and landscape reconstruction, it has been reborn as an open theme park integrating viewing experience and recreation.

GALLERY  

The project originated from a 20-meter-high double-barrel brick kiln that had been abandoned for many years at the entrance to Mine Park. And it was during the later planning and construction of the park that the Tangshan Mine Bookstore of Librairie Avant-grade was decided to locate there.

Librairie Avant-grade is an important cultural card for Nanjing and the country as a whole. The project was driven and challenged by the need to create a harmonious symbiosis between the old and the new, and to create a commercially adaptable cultural experience space for the identified bookstore business while incorporating the characteristics of the site and respecting the landscape of the site.

The brick kiln is located near the entrance to the park, adjacent to the visitor center and the ecological car park, and is prominently positioned within the whole park. In order to deal with the complex site situation, the overall strategy of the design was to extract the prototype of the double barrel of the brick kiln as well as transform the vertical form into a horizontal form and the barrel into an arch.

The arch not only echoes the form of the brick kiln but also has a classical and spiritual form that matches the inherent ethos of the Librairie Avant-grade. The horizontal double arches are then stretched, separated, cut, and rotated to design and layout the corresponding planes according to the basic function of the bookshop.

First steps involved excavating and repairing the slope of the hill on the site. The difference in height of the site enriches the spatial hierarchy in the vertical orientation of the building. The partial roof on the ground floor links the front square, the grassy slope to the north, and the hill lawn behind it into a whole, where the building, the landscape, and the hill are integrated into each other.

The abandoned brick kiln with a height of about 20 meters has formed a visual commanding height in the vertical direction. The new building intervenes horizontally, using the ‘arch’ form to establish a typological link with the originally isolated brick kiln, and collating the old and new buildings into a layered whole through the isomorphism of design elements, thus forming a balanced and complete visual composition.

The original brick kiln had a ‘ruined’ aesthetic and the design attempts to reinforce this aesthetic tendency with a combination of ‘red brick + concrete. The walls of the new building and the landscape wall of the site use red brick as the primary building material to continue the texture of the brick kiln, while the arches are cast in concrete, echoing the exposed quarry outcrops on the hillside of the pit park.

The design was aimed to reduce the materiality and ornamentation of the books and to emphasize their authenticity and subjectivity, thus ‘shaping a poetic reading space with a pioneering spiritual orientation’. The bookstore consists of three arched cylinders, which are interconnected on the ground floor.

The one-story high cylinder serves as the grey space for the entrance and the venue for the exhibition and sale of new books, the bookshop cashier, and the exhibition and sale of creative products, with a span of 8 meters. The two two-story-high cylinders, one for exhibitions, lecture theatres, and book sales, and the other for the café, both spanning 10 meters.

In terms of space, the bookstore combines a cultural space (reading space) with a spiritual space. On the one hand, the bookshelves within the ‘cultural space’ are set within easy reach according to the human scale, providing convenience for readers to select and read. On the other hand, the large concrete arches and skylights in the vertical direction create a tall and striking ‘spiritual space’, which transcends a single function and tries to create a balance and resonance between the material and the spiritual.

The interior wall of the bookshop has no additional decoration, highlighting the color of the material itself. The double-wall not only saves energy but also hides the equipment ducts and rainwater pipes. The ceiling and corridor balustrade is made of black brushed wire panels, while the large step balustrade and the café bar and corresponding staircase balustrade are integrated into the form of black lacquered steel panels. The combination of black steel, plain concrete, and red brick makes for a deep and impactful space.

The design includes a number of skylights in the concrete arches for light and smoke extraction, so that the interior light and shadows are dappled, interlaced, and overlapped over time. In retrospect, reading, space, and the touch of light are intertwined, and the cultural space is reshaped in a spiritual way, which is perhaps the architectural externalization of Librairie Avant-grade’s pursuit of spiritual sublime beauty.

Images by Timeraw Studio via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Waste not, want not: restaurant made with recycled materials

A restaurant located in Madrid has used upcycled junk and site construction waste make up nearly every interior ...

Yucatecan home is a pastel dream inspired by its surrounds

Casa Houlpoch is an old Yucatecan house from the end of the last century that gets its name ...

First Byron land release in 30 years has developers ready

Plans to develop the first new home and land estate in Byron Bay in 30 years are finally ...

City of Sydney approves new planning, first in 40 years

The City of Sydney today welcomes the state government’s approval of the City’s new planning framework for Central ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.