Perfumery contrasts whitewashed walls with colour

This Barcelona perfumery is located in a building that preserves its original and typical construction elements of Catalan architecture.

The sobriety and authenticity of the designed spaces allow the values and philosophy of the brand to emerge. It is contextualized in the Mediterranean and local crafts. Likewise, the resulting homogeneous white colour makes the product stand out.

GALLERY  

All the factory walls and solid brick roof vaults are whitewashed, stripping off any previous cladding. They remain visible, with their patinas, marks, and wounds that allow a historical reading. A unique finishing material in the enclosure is combined with flooring, doors, and furniture made of pinewood and white steel for carpentry.

For the exhibition spaces, the furniture has been designed in a way that serves both for exhibition and storage. It has careful lighting and a triple function of lighting for the packaging / corporate image, the different flasks on display, and the surrounding space. Slots to hide porcelain tasters were incorporated into the display shelf. The lighting in the premises has been designed in such a way that it is not present. In this way everything is well lit, emphasizing where appropriate to revalue the spaces and to display the product, which takes centre stage in the exhibition area.

Carner Barcelona Perfumery’s strategy focuses on the search for a timeless project that links tradition with cosmopolitan contemporaneity. It is intended that the visitor enjoy a completely visual, tectonic, and olfactory experience and the architecture of the space reflects all these ideals.

The materials, combined with each other, have been chosen to achieve a genuine proposal. They are of local origin and used in coherence with the project. Taking into account their characteristics, sensations to the touch, and behaviour with natural light. Those with low environmental impact are prioritized, such as wood for furniture and flooring. Certified from forests managed in an appropriate and respectful way with the environment. Lime and breathable mineral paints regulate humidity, offering healthy and comfortable spaces. Natural cross ventilation from the back patio to the street is favoured. The patio landscaped plenty in a way that improves the quality and temperature of the air.

The signs and wounds that the existing mixed brick and stone walls present show the passage of time. These “wrinkles” remain intact allowing an interesting reading of them in contrast to the care in the detail and the impeccable finishes of the furniture.

Images by Adrià Goula via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


German beach-chair-inspired Canadian ‘windproof’ penthouses

It almost sounds like the beginning of a terribly lame joke, but what do a German beach chair ...

New opera house to be ‘focal point for the city’

A new opera house and cultural hub in the heart of Düsseldorf city centre in Germany has been ...

Concrete ‘bushfire protected’ home with garden paradise

This ‘tough’ family home in the heavily dense forests for Mt Coot-tha in Brisbane’s west uses high blockwork ...

Beloved North Shore shops planned $180M refresh

Plans for a $180 million “shop top” development on Sydney’s North Shore are set to tap into increasing ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.