Cork not just for art class in this primary school in Portugal

Designed to foster a loose connection to the outdoors, these cork-clad concrete canopies cover large outdoor communal spaces at Casa da Árvore (or Tree House), a primary school on the outskirts of Leiria, Portugal, designed by local practice Contaminar Arquitetos.

The classrooms open onto a central courtyard surrounded by a series of these cork covered patios – as a way of integrating the inside learning with the outside playing.

GALLERY  

“The idea of connecting classrooms to outside space was the starting point for the development of this project,” said Contaminar Arquitectos. “This premise, coupled with large windows, allowed us to create classrooms where the interior space appears as an extension of the exterior, thus creating a strong connection with nature.”

To the surrounding streets and roads the school presents simple, austere elevations. A base layer of concrete and flat roof sections are clad in cork tiles, laid to create a rhythm of thin gaps between the panels across the exterior.

The school’s entrance, with bespoke wooden door-pulls, leads up a low ramp directly into the central courtyard space, revealing views into the interiors through large sliding glass doors as well as back out of the site through a black metal fence.

The simple plan sees two large classroom spaces arranged to the north and east of this courtyard, separated by an office and facilities block in the building’s corner.

Inside the courtyard, the use of cork panels as cladding for the building’s upper sections continues, extending around to cover the ceilings of the external canopies, which also feature light fittings.

Concrete pillars are surrounded by concrete-block seating areas, conceived as the “tree-trunks” supporting the cork canopy, while the centre of the courtyard is covered in grass and is planted with a tree.

“The [cork] was crafted like pieces of a puzzle, creating a rhythm on the facade that allows for different appropriations and movements,” said the practice.

“The use of natural cork as a cladding material in the eaves connects us with nature…the concrete of the walls almost alluding to the roots of the trees, where you can see the inert materials that make up and support the structure.”

The classroom interiors have been left open and flexible to allow for a range of layouts and connections to the exterior. Sections of wall and a run of large timber slats create privacy from the outside.

Images by Fernando Guerra via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Waste not, want not: restaurant made with recycled materials

A restaurant located in Madrid has used upcycled junk and site construction waste make up nearly every interior ...

Yucatecan home is a pastel dream inspired by its surrounds

Casa Houlpoch is an old Yucatecan house from the end of the last century that gets its name ...

First Byron land release in 30 years has developers ready

Plans to develop the first new home and land estate in Byron Bay in 30 years are finally ...

City of Sydney approves new planning, first in 40 years

The City of Sydney today welcomes the state government’s approval of the City’s new planning framework for Central ...

Colorado building unveiled with 10-storey landscaped ‘canyon’

Architecturally speaking, we talk about integrating the ‘man-made’ with nature – from use of landscaping and open plan ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.