La Belle Vita – ‘the good life’ comes to new residential project

The 128-meter-high tower aims to integrate the character and identity of nearby Charlotte Park in Central Taiwan while fostering a dynamic relationship with the surrounding urban context.

Located in close proximity to several department stores, civic buildings, and cultural venues, the 33,000sqm highrise creates a new residential community in the commercial heart of the city and activates the street level areas with a series of retail spaces.

GALLERY  

La Bella Vita is located in the new prime district of Taichung. The area represents a cluster of the city’s high-end housing and service sector developments from the last ten years. The site of the new residential high-rise is situated halfway between the City Hall and the new National Taichung Theater by Toyo Ito. Within its characteristic grid plan, the city of Taichung combines green public spaces and public art in a unique manner.

The tower is designed as a continuation of the surrounding public spaces. Through the artworks and the green landscape at the foot of the building, La Bella Vita ’s ground floor creates a continuum with the exterior areas. As ACPV’s design for the Treasure Garden residential tower in the same building block, La Bella Vita blends elements of an Italian approach with influences from the East.

The distinct identity of La Bella Vita is expressed by the composition of the building’s seemingly disjoint, yet complementary volumes. Four lower volumes of stacked balconies allude to the materiality of long stretches of rock formations found on the surface of the Earth. They combine with the tallest 37-story amber volume that ties all building masses together, creating a sense of sophisticated playfulness.

“La Bella Vita creates a new quality of living in the city through a pragmatic and atemporal approach. The use of cut stone and clean geometric shapes in the building’s interiors and exteriors creates a timeless quality,” says architect Patricia Viel, co-founder of ACPV.

With its core wrapped in a honeycomb-patterned window structure that breaks light and reflections, La Bella Vita bears a crystalline quality that sets it apart from neighboring buildings. This tall central volume ties together the four residential volumes in a permeable structure that maps out an arrival sequence from the green landscape of the street level to the privacy of the 168 residential units.

“The design of La Bella Vita encourages practices of communal living by creating a series of livable biospheres along the entire height of the tower. These three-story lobbies bring communities of residents together, creating multiple opportunities for exchange and encounter. The lower floors create a new infrastructure for co-living with the presence of shared areas such as the library, the gym, the pool, the dining and meeting rooms,” says architect Antonio Citterio, co-founder of Antonio Citterio Patricia Viel.

The building’s architectural concept is mapped out by the clear separation between the shared and private areas of the residential tower. Shared areas, vertical connections, technical and support spaces are located in the middle of the rectangular space enclosed by the four residential volumes, creating a central vertical core that emerges from the ground level and stretches to the tallest point of the building.

“The vertical core of La Bella Vita is wrapped in an amber honeycomb structure that generates warm crystal reflections,” says Claudio Raviolo, partner at Antonio Citterio Patricia Viel and in charge of architecture for La Bella Vita. “This pattern lends a distinctly Milanese quality of fine living to the building.”

“The design process for La Bella Vita involved a careful study of the urban context. The result is a high-rise building that creates living spaces with interiors that are infused with effortless luxury,” says Chung Yi-Yang, partner at ACPV and in charge of interior design for La Bella Vita.

“La Bella Vita brings a one-of-a-kind piece of Italian design to Taichung in a way that feels contemporary and seamlessly connected to the city. The fresh yet timeless design of the building and its interiors provides for the demands of residents for years to come,” says Christopher Chang, Chairman of Continental Development Corporation.

La Bella Vita embeds a different approach to building design, putting the needs of the people who occupy it at the heart of the process. All elements were considered and curated with the well-being of residents in mind. In the spirit of social sustainability, shared areas are conceived as a framework for interaction among residents and visitors. The tower features a vertical sequence of biospheres that gather around large indoor trees, fostering connections among groups of residents. The clear and long sightlines within the biospheres mirror the uninterrupted views of the surroundings from the large balconies of the residences.

Images Studio Millspace via ArchDaily







Get our enews

Design and development news that comes to you






                 

Community powered artwork lights up Liverpool

An interchangeable outdoor artwork that sends greetings on a grand scale to patrons of Frasers Property Australia’s Ed.Square ...

Brisbane ‘green lights’ more greenspace for buildings

Brisbane developers will be able to add rooftop gardens without impacting profitable floor space if proposed amendments to ...

Plans lodged to ‘revitalise’ landmark Sirius Tower

Despite public pressure against redevelopment and controversy surrounding the ousting of residents, the landmark Sirius Tower is set ...

'Holy' architecture: monastery fragments become offices

David Chipperfield's Berlin studio transformed the former St Vincenz Hospital in Paderborn, to create a new headquarters for ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.