Let there be light: Luminous Argentinian office space

One of the main design issues when converting large, open warehouse spaces is the decreasing amount of light the rooms receive once you start partitioning out internal spaces within.

So how does one create light filled interiors and rooms in an old warehouse? Enter SOLER Project, developed in Palermo, a neighbourhood in Buenos Aires city, Argentina – using a particular space: an old warehouse next to an annexed area in the back.

GALLERY  

Two levels were built on the adjoining property where the closed offices and workstations are located. The new construction is delicately juxtaposed without competing or fading. Large windows, high ceilings, and work-optimized open floor plans mark the territory where creative thinking unfolds.

One of the main project design themes was the construction of emptiness as a resource to integrate people and work teams. Through the enhancement and recycling of the warehouse a huge volume was created to place the main room, where the company’s product exhibition and diverse events take place, and alternative work spaces are conceived. This great empty luminous space, let the architects work in various scales and renew it by providing additional uses.

The facade, facing the street, is presented silently. Transparent and opaque at the same time, it is constituted by reflective vertical columns of irregular rhythm, creating a plastic sensation at the look of the eye. Behind, a terrace with great vegetation multiplies with the reflective game.

With a translucent configuration, the facade strips the building from its frontal perspective, while as passing through, it becomes quiet, giving space to the lush vegetation.

Images by Fernando Schapochnik via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Italian Villa designed like a ‘warm summer breeze’

Villa Cardo is a three-bedroom house designed by Studio Andrew Trotter, has been built with local materials and ...

Chic São Paulo restaurant uses Japanese inspired woodwork

Designed by Brazilian studio Coletivo de Arquitetos and completed in early 2021, 350 square-metre restaurant Kotori uses traditional ...

Post-COVID landscape is turning retail spaces in office spaces

Vacant retail centres are being reinvented as places not just to shop and eat but also provide office ...

One Cannes brings community and connection to residence

Covid may have slowed the pace of living, but it has fast-tracked the need for higher quality living. Future ...

Resort winds through baobab trees in architectural feat

The masterplan for ‘La Reserve’, which is made up of a series of smaller buildings designed by SAOTA ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.