Natural light and vast vegetation for home in urban Vietnam

The house known as TB House was constructed in a Vietnamese village that was beginning to urbanize.

To combat this urbanisation, the home is filled with lots of natural light and vegetation. The main wind direction is along the third open surface that runs from the front to the back; this is also the direction that the sun’s orbit is felt.

GALLERY  

Gray laterite is one of the local natural stone materials used primarily in this design. We also use shape, ventilation, and lighting solutions. A structure with a philosophical shape and high use value was created to convey the breath of tropical architecture in harmony between the interior and the exterior, while also clearly portraying the very familiar and close qualities of the native.

Cleverly clad the large, main laterite wall of the house, which serves as a barrier between the house and the building next door. This is also the highlight wall from the first floor to the roof, where a vertical traffic axis connects the house’s floors. This traffic axis is positioned as centrally and compactly as possible to allow for the area closest to the main wind direction, as well as light and greenery for other important functions. Also using the natural laterite material as a rope to connect the functional blocks on the façade, bridging the local closeness with modern life.

The fence around the house is logically transitioned, following the main wall from the back of the house and ending at the front entrance. The goal was to create a fence with a wide, meticulously detailed feeling, in contrast to the main functional blocks painted white and developed in the direction of philosophy. When viewed from the outside, this makes the house appear larger and more impressive. Furthermore, the familiar and close images and colours of the locality to embrace their lives amidst the ongoing urbanization of the countryside.

With the characteristic gray color of stone materials combined with green areas, the water surface is arranged harmoniously by us, along with the ceiling surfaces and the corridor uses natural wood materials. They create a picture of harmony and closeness to nature, in an overall architectural picture.

Images by Triệu Chiến via ArchDaily

 






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Urlo Studio unveils sleek steel pavilion for Ecuadorian Sports Club

Urlo Studio, renowned for its thoughtful and efficient architectural designs, has recently completed an 'aesthetic and functional' gym ...

QIC Plots Shoptop Solar Farm for Canberra Centre

Queensland Investment Corporation (QIC) is making significant strides toward energy independence with a new rooftop solar farm proposal ...

Architectural collaboration transforms GS Headquarters in Cuiaba

New York-based Victor B. Ortiz Architecture, in collaboration with Obreval Arquitetura, has unveiled the masterplan for the GS ...

Kennedy Nolan designs Up There's new flagship store on Flinders Lane

In a major revitalisation effort for the Up There brand, renowned design firm Kennedy Nolan has been commissioned ...

Bernard Dubois redefines Parisian hospitality with Canal Saint-Martin Hotel

Belgian architect Bernard Dubois has transformed the essence of Parisian hospitality with his innovative design for the Bouchardon ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.