Low-impact wellness resort hovers above Chinese woodland

Using bamboo structures scattered throughout the forest landscape, DeD studio has developed a wide masterplan and architectural identity for a 1000 tree estate in a wooded area outside, Huizhou City in the Guangdong Province of China.

Designed with the aim to provide a retreat and space to relax away from the sprawling metropolitan areas in this part of China and to encourage a new form of lower impact ecological tourism.

GALLERY  

Each ‘pod’ are visually distinct from each other and yet connected, promoting exploration and wandering through the 1000 tree estate. All the dwellings have a single architectural identity that is inspired by and merging with the existing landscape.

The designers’ aim was to break up the silhouette of each lodging down to the scale of the forest, to minimize their visual impact from a distance. The architectural language was inspired by the collections of old bamboo rice baskets that are often stored together and come together in different shapes and sizes.

The design recalls this by each being a crafted bamboo object with subtle differences in density and texture, recalling both the form and texture of these baskets scattered across the forest landscape.

The formal expression of the dwelling typologies is one of agglomeration; different units are arranged as clusters of volumes defined by their function. These are arranged to provide 360 views of the surrounding landscape and are often open to the top to allow unobstructed views of the canopy and the night sky after dark. Transparency is important to connect people with the surrounding landscape but too much can be uncomfortable. The building skin acts as a filter allowing a dappled light and views out but also providing shelter and a sense of privacy from the landscape beyond.

The buildings are predominantly a bent bamboo pole framework bundled together. This maximizes the ecological benefits of a fast-growing renewable material most often associated with scaffolding. Between the principal framing is a network of woven fibres that form different densities and patterned screens. These elements are more cut into flexible strips will be described not by a definitive end result but by the density required. Floors are constructed of simply exposed bamboo poles radially arranged and layered to form platforms and floor plates.

Each unit type is a distinct typology arranged around the different functions required for each building. Whilst the buildings are arranged as separate functional volumes, the intersections allow for different spaces to flow into and borrow from each other forming an open plan arrangement that maintains views through the spaces and back into the landscape.

Images by DeD Studio via Designboom






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


116 Rokeby by Carr Redefines Sustainability and Innovation in Collingwood

Set within Collingwood’s vibrant urban landscape, the new 116 Rokeby project by Carr Architecture is poised to redefine ...

JD Property Group wins approval for $100M Secret Garden project in Byron Bay

Boutique property specialists JD Property Group have secured planning approval for their latest venture, the $100-million Secret Garden ...

NASU CAVE: A unique hospitality concept blending nature and architecture

In a serene corner of Japan's Tochigi prefecture, architecture group Suppose Design Office unveils NASU CAVE, the latest ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.