Exploring the relationship between city, nature and people

Releasing their design for the Jiaxing Civic Centre, MAD architects (led by Ma Yansong) are looking to explore the relationship between city, nature, and people.

The proposed centre will be a new place of attraction for children, adults, and seniors, sitting on the city’s central axis and surrounded by its South Lake, Haiyan River, and Central Park.

GALLERY  

The master plan will house three venues: the Science and Technology Museum, the Women and Children Activity Centre, and the Youth Activity Centre, all organized around a central green open space. The firm’s latest public project in Jiaxing City, which is expected to be complete by the end of 2023, comes shortly after they unveiled their design for the Jiaxing Train Station earlier this year.

For the Jiaxing Civic Centre’s design, MAD Architects have developed an “artistic entity on an urban scale”; merging together architectural forms and landscapes in an area of 130,000 square meters. A large circular lawn will sit as the project’s centrepiece, forming an open and dynamic new urban space and anchoring the three buildings together. This central space allows for the large architectural volumes to gradually dissolve into the landscape.

The centre’s three organic-shaped venues are enclosed together by a circular roof to form one unified entity, inspired by the shape of the historic canal towns of the Yangtze River. These floating roofs form one continuous skyline, bringing a sense of uniformity to the structures. Regardless of where visitors are standing, the project’s dynamic forms change the scenery with every movement.

To maintain the cohesiveness of the structures in the interior, all three venues, which serve different functions, are coherently organized under the curvy roof. The spaces for exhibition, theatre, education, entertainment, and other facilities complement each other organically. The centre’s first floor serves as a semi-public-semi-private space, connecting the facilities to the surrounding environment on all sides, either by bordering the municipal traffic, or connecting the central lawn with the parklands. This blurred space can be used for daily activities, or as an open-air plaza.

The terrace on the second floor creates a 350-meter-long landscape corridor, which the public can climb to as a walk or exercise, or visit the amphitheatre and sunken plaza on the east side. The cascading terrace facing the central lawn in the building’s interior interlocks and overlaps into multiple semi-outdoor spaces, separated by minimalist floor-to-ceiling glass.

The waterfront building, which sits adjacent to the South Lake, is covered with locally produced white ceramic panels. The choice of material responds to the traditional barrel tile roofs of the local village, and enhances the project’s economic and energy efficiency. The original trees on the site are preserved as much as possible, complementing the design of the landscape and forming a new natural park.

Via Mad Architects and ArchDaily


[mashshare]




Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Abandoned mine and quarry reborn into charming bookstore

Tangshan Mine Bookstore of Librairie Avant-grade is located within the Tangshan Mine Park in Nanjing. It was once the ...

Narrow Hanoi building for spatial multi-generational home

Squished in a narrow space between two buildings in Hanoi is a very special 35 meter long, five-story ...

"Treehouse” unveiled for new Sydney mixed-use project

An $82-million vision for an innovative campus-style commercial precinct—complete with an “architectural treehouse” of collaboration spaces—has been unveiled ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.