Minimalist jewellery store uses black interiors and white tiles for futuristic look

Glossy white tiles on the floor, black-clad interiors and geometric grids cover most of the surfaces in this futuristic jewellery store in Chengdu, China, designed by local studio Atmosphere Architects to play with customers’ spatial (or ‘space-tial”) perception.

Located in the Jingronghui shopping centre in Chegdu’s Jinjiang district, the 180-square-metre concept store belongs to jewellery brand Kill Via Kindness, abbreviated as KVK.

GALLERY  

The store features a dimly-lit entrance lined with green resin panels, which leads through to a windowless display space where the walls are clad in matt black tiles.

A gridded black framework is installed across the interior’s luminous, frosted acrylic ceiling and matched below by white floor tiles. At one end of the room, a mirrored wall creates the impression that the interior stretches on to infinity.

“The core concept behind KVK is ‘the reorganised philosophy of art’,” Atmosphere Architects explained. “Therefore, the client wanted a space that is flexible and easy to reorganise with flexible and adaptable modules.” In response, the studio created display units clad in glossy black tiles, which can be divided and joined together to form different modular configurations.

Drawers integrated into the shop’s tiled walls provide additional storage and double up as adaptable lighting features.

“When the drawers are pulled out, the light turns on immediately,” said Atmosphere Architects, which is led by designer Tommy Yu.

Spiders are a reoccurring motif in KVK’s jewellery. The brand’s concept store nods to this idea via the spindly legs jutting out from the entrance and the black gridded framework that covers the floors and ceilings like a web.

“There are many elements about conflict, consciousness awakening, aggression and sharpness in KVK’s product concept,” the studio said. “In the space, materials and colours with different lights and shades, depths and textures are selected to express the ideology and beauty of collision.”

Images by Chuan He of Here Space via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Home in Tokyo uses ‘vertical circulation’ to increase light

Vertical circulation becomes a device for light, views, and interaction in this Japanese house by n o t ...

Nature abounds in new plant-covered Philippe Starck hotel

A vertical garden façade brings nature back into the city for the new Villa M by Triptyque hotel ...

Timber built studio nested among gum trees

The house was conceived as a single space that could be divided into zones to live, There is ...

$22M Housing Project for Wollongong

Contruction has begun on a 54-apartment high-rise development at Wollongong that will provide social, affordable and private housing ...

A minimalist but delicate concrete and wood dwelling in Japan

Playing with different levels and textures (because of the nature of the uneven and inclined site), ‘House in ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.