Moss-covered “tree” installation for luxury handbag boutique

Creative studio Spacemen constructed a tree-like installation covered in moss, as the centrepiece of a flagship outlet for luxury leather brand Braun Büffel in Malaysia.

The studio wanted to create an interior that would attract a younger audience and serve as “an abstract oasis” in Putrajaya’s IOI Mall, working as part- luxury boutique and part-art gallery.

GALLERY  

The focal point (and integral) to this design is an oversized, organic-shaped sculpture clad in preserved flat moss, ball moss and lichen that is suspended from an illuminated disc in the middle of the shop.

A rounded table clad in the same plants was positioned directly below to complete the installation. It also doubles as a plinth for Braun Büffel leather bags, which are displayed sparsely across the store like museum artefacts.

The sculpture takes cues from biophilic design – a concept that encourages a closer connection between humans and nature when creating interior spaces.

“The form was designed to seem as though it is sprouting from the ground towards the ceiling – towards the sun – hence why we integrated the membrane lighting ceiling above it, just like how it would grow out of a beaker in a mad scientist’s lab towards natural light,” explained Spacemen founder Edward Tan.

Tan said that Spacemen adopted a “maximal minimalism” approach when creating the store interiors, in an attempt to challenge the neutral shapes and colours often associated with luxury.

Throughout the shop, lime plaster walls and bright white terrazzo floors are interrupted by various ornate display units and shelves magnified by floor-to-ceiling mirrors. The cabinetry is made from decadent slabs of swirly orange onyx and jade marble, some of which are topped with glass vitrines that reveal small leather goods.

Spacemen placed a green onyx feature wall at the back of the store, which sits behind furniture including a bespoke curved bench created from the same material as well as a custom oak armchair.

Explaining the decision to incorporate biophilic design into the Braun Büffel outlet, Tan said, “I think with the pandemic, people have taken to appreciating nature a lot more than before.”

“This is especially true for people living in big cities where they live in apartments and are confined to office cubicles all the time, and do not have access to nature and greenery as much as they should.”

“Therefore it has become a new form of luxury to be able to afford lush greenery and gardens indoors,” he concluded.

Images by David Yeow Photography via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Sun Ranch: A paradigm of luxury and creativity in Byron Bay's Hinterland

In the heart of Byron Bay's hinterland lies a sanctuary of unparalleled luxury and creativity: Sun Ranch. Spread across ...

Permeable wooden cladding merges boutique hotel with nature on a Brazilian island

In a harmonious fusion of luxury and nature, Maria Flor Inn, a boutique hotel nestled on the picturesque ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.