Multifaceted use of Bamboo in new Thailand lab

We hope there’s no hungry panda’s nearby as Chiangmai life architects (CLA) has built an environment-based science labs and music centre for Panyaden International School in Thailand using bamboo, rammed earth, and adobe bricks.

The project’s philosophy integrates sustainability and being close to nature as a trademark. The architecture incorporates contemporary design and modern engineering knowledge in order to achieve a minimal carbon footprint.

GALLERY  

Using natural materials such as bamboo, rammed earth, and adobe bricks in organic forms to integrate the building into the natural environment, based on modern structural and safety calculations. The building is shaped like an ‘L’; the bamboo roof looks like a heart from above. The natural materials, especially the adobe walls, are great sound insulators, keeping the surrounding areas quiet. The science labs consists of three lab rooms furnished with all the essential equipment. The middle compartment acts as a supply, storage, and central distribution room for gas and all lab materials.

The user’s imagination is captured by the unusual contrasts, as well as by the unexpected smooth blending between the exposed bamboo structure and earthen walls with the cutting-edge technology within the lab space. The center also includes an ambient controlled instrument storage room that reduces the humidity fluctuations experienced in northern Thailand. Because of the roof’s non-reflective bamboo surfaces, the sound experience is very clear without an echo.

The music center comprises two adjacent buildings, one hosting the performance hall, and the other one, housing four smaller music rooms for individual sessions. The roof design brings the two buildings together, resembling two hands or wings in a protective gesture for the structure underneath. Inside the rooms, the visible bamboo roof with its arches and flowing curves, encourages the students to get in touch with the natural flow of music.

Images by Chiangmai Life Architects (CLA) via Design Boom

 

 

 

 

 

 






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Infusing tones and textures of charcoal for Bangkok restaurant

Taste Space’s Taahra Thai Charcoal Grill Bar in Bangkok, Thailand’s design concept draws inspiration from the aesthetics of ...

Contemporary revamp for historic Bohemian hotel

Originally built in 1931, Hotel Torni in Helskinki has had a contemporary revamp, with Finnish interiors studio Fyra ...

‘Separate but Together’: How this small house redefines space

A series of rooms in this small house, all of the same size, followed one another without any ...

$1.5B joint venture for Shellharbour town centre

Frasers Property Group is applying to begin building what will be the town centre of its $1.5-billion joint ...

‘Tea House’ reshapes notions of traditional architecture

The tea house is hidden by Yanxi Lake, a secret forest. Here, people can walk through the woods ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.