Restaurant interior takes inspiration from nature

Remember what it was like to eat out in a restaurant? Check out this exquisite and relaxing restaurant interior by Anne Claus Interiors and dream of the day you’ll get to do it again.

Sand-coloured walls serve as a backdrop to the linen, cane and teak wood furnishings inside this beachside restaurant and bar near Amsterdam, designed by Anne Claus Interiors.

GALLERY  

De Republiek is set along a stretch of beach in Bloemendaal aan Zee, a seaside neighbourhood just an hour’s train ride from central Amsterdam.

For the past 17 years, the restaurant and bar was just a temporary pavilion that was erected and dismantled each summer.

Keen to have a year-round space for De Republiek, its owners asked Dutch architect Heiko Hulsker to design and build a permanent beachside structure.

Anne Claus Interiors was brought on board to develop the aesthetic of the internal spaces.

“The architecture of the building with its high ceilings and steel is impressive, but I wanted to create a warm and very welcoming atmosphere,” claims the studio’s founder.

“I decided to create this with all-natural materials and earth-tone colours.”

Walls throughout the 600 square-metre room are covered with a bespoke, sand-coloured plaster that’s mixed with epoxy resin.

Living room-style seating areas feature oversized sofas upholstered in taupe or ochre-yellow linen. Woven floor rugs, cane armchairs and timber coffee tables have been used as practical decorations.

A more formal dining setting is provided by a series of teak-wood tables, each one accompanied by a rich-brown seating banquette.

Tucked away at the rear of the room is a relaxed lounge area that’s centred by a fireplace. It’s topped by a chunky flue that’s been washed with plaster to blend into the surrounding surfaces.

A bench seat with nutmeg-coloured cushions runs around the periphery of the space.

Beyond the expansive glazed panels that front the restaurant lies an outdoor decking area, where visitors can enjoy their meals with an unspoilt view of the ocean waves.

The prep counter of the restaurant’s open kitchen is clad in umber, tan and butterscotch-coloured tiles, while battens of timber overlay the curved drinks bar.

Stacks of paper lanterns, suspended from the ceiling, form dramatic hanging sculptures.

Tall leafy trees that graze the steel beams beneath the roof are dotted throughout the space.

“To play with the high and open space of the pavilion, I wanted to work with hanging elements and elements on the ground,” added Claus.

Images via Dezeen







Get our enews

Design and development news that comes to you






                 

Phoenix Tapware welcomes two new tapware sets

With a new season comes new products, and Phoenix Tapware’s latest extensions to the Axia and Vivid Slimline ...

Aiming High: New Highrise Builds for Rhodes

The NSW government has revealed new plans to build up Rhodes into a highrise region, adding 4,260 units ...

Capturing History: Renovation of Camparino

The restyling of Camparino in Galleria, was about retaining the history of the location, in terms of its ...

Beer bar stools: drinking at the Pub has a new meaning

It sounds like the beginning of a pub trivia round, “what do you get when you incorporate leftover ...

Where structure meets sea: Penda China’s “Life Island”

Given the impact brought by the epidemic to our daily life, the future residential buildings will more emphasize ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.