Restored villa takes inspiration from surrounding vineyards

Embedded amongst some of Italy’s most northern vineyards (you can almost kiss the borders of Austria and Switzerland up here) in Bolzano is a renovation of a charming 1960’s villa.

The home (restored and enhanced by monovolume architecture + design) reflects both the garden and vineyards surrounding nearby. The roots for this project were blending in the dwelling with the surrounding landscape without sacrificing modern lines and large windows that allow the view to be enjoyed from different angles.

GALLERY  

The spatial expedients such as the increase in the net heights on each floor, the remodelling of the partition walls in the living area in order to create large living spaces on the ground floor without losing the form/functional relationship between the various areas (kitchen and study), are linked with the choice of external materials. these materials are the ‘mönch und nonne’ tiled roof in which the lower ‘nun’ cup is interlocked with the upper ‘monk’ cup, the ‘pfitscher gneis’ natural stone walls, the exposed wood cladding, and the architectural elements in earth brown metal sheet.

Inside, a spiral staircase in metal and wood that connects the first and second floors is topped by a large oval skylight, clearly visible in the zenith view as a symbiotic relationship between light and matter. outside, glassed façades with large sliding doors on both floors provide access to the outside from almost every corner of the house; on the second floor to the covered terrace and on the first floor to the garden that surrounds and wraps around the house up to the ‘infinity pool’ facing the valley that leads from Bolzano to Merano.

Images by Giovanni de Sandre via Designboom

 






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


German beach-chair-inspired Canadian ‘windproof’ penthouses

It almost sounds like the beginning of a terribly lame joke, but what do a German beach chair ...

New opera house to be ‘focal point for the city’

A new opera house and cultural hub in the heart of Düsseldorf city centre in Germany has been ...

Concrete ‘bushfire protected’ home with garden paradise

This ‘tough’ family home in the heavily dense forests for Mt Coot-tha in Brisbane’s west uses high blockwork ...

Beloved North Shore shops planned $180M refresh

Plans for a $180 million “shop top” development on Sydney’s North Shore are set to tap into increasing ...

‘Textural House’ uses concrete to replicate geographical strata

Roberto Benito Arquitecto has completed Vivienda Texturas – or Textural House, a low-to the ground house in central ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.