Rethinking the modern museum... In a jungle

A modern research museum in the heart of the Mexican jungle has been unveiled by Norwegian-German Studio Viktor Sørless together with Mexican Estudio Juiñi, titled Xinatli.

The name of the research museum, Xinatli, is based on the terms Xinachtli from the Nahua language and describes the moment in which a seed germinates, growing into its life-giving form.

GALLERY  

The “re-imagined pyramid” will consist of earth and wood loadbearing elements. These materials will be highlighted by working with local craftsmen; Chukum resin and sisal fiber will increase the weather resistance and tensile strength of the building to cope with the tropical conditions of the nearby rainforest. The design was made for Mexican art collector Fernanda Raíz, and the museum will be for biodiversity, human communities, art, and science.

Rethinking the stepped pyramid form, the project raises the widest layer from its base to the middle of the building and into the surrounding tree canopy. The design aims to celebrate culture while bringing visitors eye-to-eye with nature. Xinatli’s founder, the Mexican art collector Fernanda Raíz, noted that “Until now, museums have usually been a space where power is put on display. A 21st century museum should not be a showcase for power but instead a place that advocates for greater equity: in ecology, in art and in society.” Celebrating indigenous building practices, the construction of Xinatli will respect ancient building techniques prevalent in the construction of traditional dwellings of the Yucatecan Maya.

Construction is planned for an area in the Mexican jungle to the south of the country. The site will include a newly arranged stepped pyramid housing the main exhibition areas, along with several art pavilions and a local institute operated by scientists. “It was important to us to reference the step pyramid, to reconfigure and reinterpret it” explains Viktor Sørless. “The step pyramid is a symbol of a class society, the split between the rich at the top and the poor at the bottom. Our design deconstructs this hierarchy.”

Sørless goes on to explain that, “The building is a fusion of indigenous architecture and engineering expertise. Yet the plan is not to create a building that will last forever. It needs to be looked after, otherwise it will degrade. This element of transience acknowledges that life is a process of growing, perishing and becoming – and that we humans can make a conscious decision about how we treat our environment.”

Via ArchDaily







Get our enews

Design and development news that comes to you






                 

Continuing architectural history of Boulogne-Billancourt

In the 1930s, the city of Boulogne-Billancourt was a true architectural laboratory. La Maison Connectée is part of ...

New multi-functional workspace in shanghai is going swimmingly

What was once a swimming pool has been transformed into a multifunctional space for office workers in Shanghai’s ...

Ex-School in Hobart makes way for $300m new project

Work has officially started on an 11.3 hectare masterplan of the old Kingston High School site, in a ...

Colour-blocked interiors brighten student housing

The interior design for the Bilbao student residence was commissioned by student accommodation company Resa with the aim ...

Grand Designs Australia Magazine House of the Year Awards (HOTY)

Grand Designs Australia Magazine is proud to announce the inaugural Grand Designs Australia Magazine House of the Year ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.