A work from home space in an open-floor plan

A family of four with a love for architecture and interior design sought for an architect that could respond to a post-pandemic reality: A `work from home space that would not compromise the new uninterrupted floor plan.

 

GALLERY  

The idea was to create a scenographic narrative using consecutive spatial perspectives generated by full-height doors. Simultaneously, interrupt large amounts of light with small darker ambiances. In addition, the choice of a meaningful materiality that could merge with the remaining treasured elements of the original interiors was a key decision.

This early 20th-century Modernista apartment with daedal Interiors, long dark corridors, a small disconnected kitchen, plenty of service rooms, and dark corners, was a very complicated knot to undo. A new distribution that demanded important structural changes was completed with brand-new electrical, water, and heating-cooling installations.

A `loggia´ corridor- ornamented with a series of custom-made doors is the spine of the apartment. This space opens up in a `secret restaurant´ inspired kitchen where cooking is a meditative ritual for the owners.

The bright monolithic island is surrounded by dark lacquered cabinets. Reaching the living, the ´great hall´ of the apartment, is where the precious ´Noia´ restored floors, brew with the contemporary lighting system and the signature furniture.

The master quarter, opens up to a dark sleek walk-in wardrobe area and from there, to the en-suite bathroom. Custom-made fluted glass screens separate the wet area from the rest, offering a preternatural sensation. This Design & Build complete urban refurbishment includes: architectural concept, details design, structural calculations, permits, project management, construction execution, and restoration works.

Images by José Hevia via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Home is where the comfort is

The Heritage Apartment emerges from a desire to create a space where coziness is one of its pillars, ...

Go with the flow

Located in the picturesque landscape of the Beskid Żywiecki Mountains, Poland, on an area with a steep slope ...

Four Pillars' Laboratory: A Sensory Journey into Gin Culture

Surry Hills, Sydney - Nestled in a heritage-listed two-storey brick building dating back to 1939, once home to ...

Bottega Veneta unveils stunning new store in Milan

Bottega Veneta, renowned for its exquisite craftsmanship and timeless elegance, has unveiled its latest architectural masterpiece in the ...

Shayher Group unveils ambitious double tower project inside historic Pentridge Prison

Taiwanese-backed developer Shayher Group has set its sights on a ground-breaking project that could redefine Melbourne's architectural landscape. The ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.