Dining London style

A new restaurant in London’s Kings Cross showcases the work of Tom Dixon, setting his designs against an interior urban palette of brick, steel and soot-hued surfaces.

Opened by Tom Dixon, the Coal Office restaurant joins the offices, flagship store and showroom that Dixon opened inside the former coal yard’s offices in King’s Cross back in April of this year.

GALLERY  

Curving round the Regent’s Canal, the three-floor dining space has a bar, bakery, outdoor terraces as well as two private dining rooms.

Dixon’s decision to create an onsite restaurant was directly influenced by the setup of the brand’s previous premises in Ladbroke Grove, which included a European eatery called the Dock Kitchen that was used by both staff and the public.

The aesthetic of the new restaurant was developed by Design Research Studio, the interiors branch of Tom Dixon, which took cues from the history of the coal yard.

While the ground floor occupies 19th-century brick arches, the first floor has been completed with blackened timber walls and ash-grey furnishings in a subtle reference to a fire that occurred onsite in the 1970s.

The second floor has been made to look more contemporary with large panels of glazing and steel accents.

Tables and chairs have been arranged to form what Dixon describes as a “dining playground”, where guests can observe various dishes being made.

 

“Chef Assaf Granit’s idea was to deconstruct the kitchen, with cooking and prepping across three floors, and with everybody involved – from waiters to guests themselves,” Dixon explained.

“Each guest to Coal Office is witness to an entirely different experience – seeing it from their own unique angle or vista.”

Dishes will be served on crockery from Dixon’s latest collections, and pieces that have not yet gone into production.

 

 

 

 

 







Get our enews

Design and development news that comes to you






                 

Mandragore: Growing a carbon neutral residential tower

It might be just a little bit taller than your average mangrove forest, but it may have the ...

Maison François: Concrete cube to fabulous French bistro

Transforming what had been referred to as “one giant concrete cube” was going to take a little more ...

Macquarie Park project to redevelop how we work and play

MQX4 is one of four new buildings that will form the dynamic Macquarie Exchange, Australia’s first Community Business ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.