Sunrise Garden Restaurant

Designed by M9 Design Studio, Sunrise restaurant is located in the industrial suburb of Bangalore. This project was conceived using affordable materials and parts of an existing building to keep project costs down.

M9 wanted to create a cosy environment for this family-owned business. To achieve this, they chose to use simple, muted materials such as wood and concrete, and added plenty of vegetation.

GALLERY  

The restaurant comprises of an open-plan dining area with a garden extension featuring raw materials and an assortment of plants. It accommodates indoor and outdoor dining for lunch and dinner. Tables and chairs are arranged around a small court filled with plants, which is positioned next to a staircase.

The stairs ascend to the upper floor where additional seating overlooks the court. The upper floor of the café provides a view of the sky and is partly covered by mushroom-like umbrella structures to protect from direct sunlight. On this level, guests can also choose to sit outside on a covered terrace lined with bamboo-filled planters or the indoor dining area.

Inside, the walls are covered in custom made aluminium panelling to add texture with a material palette of grey paint, wood and patterned tiles creates a neutral backdrop for the variety of greenery. To compensate for the lack of natural light towards the back of the space, M9 also added a grid of LED lights across the ceiling.

Most of the furniture is custom designed and handmade onsite by local carpenters except the chairs.  The building is separated from the pavement outside by a low concrete wall. Planters built into the walls create a more welcoming entrance that synchronizes with the verdant interior.






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 
To Rent or Buy?

The private rental sector has expanded at more than twice the rate of the increase in Australian households ...

Landmark site to be transformed into residential community

The current and centrally-located site of Nine Entertainment’s headquarters in Sydney will soon become home to a new ...

Lantern House to redefine NYC skyline

Unveiled by London-based firm Heatherwick Studio, interior renderings of its first New York residential project, Lantern House, showcase ...

Israeli studio embellishes high-end retirement home with colour

Proving that residential aged-care projects don’t have to be drab or stick to a mould, Iraeli design-team Studio ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.