Wellness Interior for South Korean Cafe

FROM THE ARCHITECTS Just like us, plants grow and buildings age.

 

GALLERY  

The process of decay in this particular case was natural. Concrete roof tiles fell into the building as purlins eroded and timber frames rotted away. Due to these structural damages, the roof opened up to the sky, and the floor reverted to earth. These three buildings, once used as a dormitory for factory workers, were abandoned as nearby factories closed. In a shrinking town, on a distressed building, wild plants gradually replaced humans. This decay gradually transformed the site into an interior garden, providing a sanctuary for plants.

The three rectangular-shaped buildings stood parallel to one another. The thickest building on the northern side served as the home for the family who managed the dorm, while the other two slender buildings, one with three units in the middle and the other with four units on the southern end, housed factory workers and their families. The small unit sizes (12 sqm) and the proximity of the buildings (1.2m) made it impractical to fully maintain the existing structure for modern-day use.

In our effort to breathe new life into this site, we systematically demolished sections of the walls and roof to allow for better air circulation, sunlight penetration, opportunities for plant growth, and spaces for people to roam. Furthermore, it liberates the existing building from its structural, MEP, and HVAC burdens.

After partially deconstructing the buildings, new columns, and roof structures were installed. The northern building, now a café, is the only fully interiorized, insulated, climate-controlled space. All walls were removed except for the two exterior sides in the middle building. We excavated the ground further to create a sunken garden, providing an open-air space for trees and grass to thrive. The southern building had its interior walls preserved, but the ones facing the middle building and the vacant lot were demolished. Those units were then transformed into raised floor seating. To connect the existing buildings, we constructed an elongated pathway on the site’s eastern end.

From their gradual decay in the face of nature’s forces to our deliberate efforts to breathe new life into this site, Dabang offers a sanctuary that integrates plants, humans, and the built environment.

Architects one-aftr

Photographs Jang Mi

Contractors Full Raum Design

Project Managers Joon Ma, Ryu Ahn

Team Members Yoonha Lee, Bomi Son






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Sun Ranch: A paradigm of luxury and creativity in Byron Bay's Hinterland

In the heart of Byron Bay's hinterland lies a sanctuary of unparalleled luxury and creativity: Sun Ranch. Spread across ...

Permeable wooden cladding merges boutique hotel with nature on a Brazilian island

In a harmonious fusion of luxury and nature, Maria Flor Inn, a boutique hotel nestled on the picturesque ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.