Redwood and glass elements create private and open spaces

The Gordon & Hildred Goetschel House has been created with both private and open spaces through its use of horizontal redwood panels and unpainted masonry block line along the glass walls.

A flow between the inside and the outside, the wood-clad architecture savours a serene interior and the spacious design affords a sense of openness and lightness.

GALLERY  

An emphasis on spatial expansion appears immediate, thanks to the abundance of glasses that let the natural light spill in from all directions. The style confers life to the space and as time passes by, the sunlight casts slow-moving shadows across the property. By the poolside, the overlooking cliff depicts a Californian canvass brimming with rocky hills and tall trees, the embrace of nature from a height.

The residence marks Ray Kappe’s architectural beginning that would span nearly seven decades. At The Gordon & Hildred Goetschel House, he explored ways inhabitants could focus on their surrounding nature and distant views, almost desiring to amalgamate the two and conceiving just that. The property recently underwent a complete overhaul of systems and restoration of finishes helmed by HabHouse. The team reinstated original detailing wherever lost and refurbished it wherever intact.

They retained the pool, which is original to the home and also a Kappe design, while bringing in new equipment, plaster, tile, and coping to catch up to the maintenance and style of the current era. The residence nestles among the native California Live Oak trees of the Verdugo Woodlands, in close proximity to La Canada Flintridge, and more than a 15-minute drive to Silver Lake or Echo Park.

Even if the night sets in, the flood of warm light coming from the now-listed house accentuates the natural materials that the residence wraps itself around. Before visitors can access the house, a wooden flight of stairs opens up as the pathway leading to the residence, the first invitation to loosen up and feel free among the trees and the sway of their shadows as sunlight bathes them.

Earth tones oozing from redwood and classic palettes such as white and mustard thread the continuity of Kappe’s approach to architecture, often underlining that expansive space. Curtains may be drawn inside to withdraw from the public’s eye, but with California’s landscape gracing the eyesight and the stillness of the water in the pool waiting to be rippled, sliding the drapes to shut the view only hampers the chance to experience Kappe’s belief on spatial expansion.

Images by Cameron Carothers for Sotheby’s International Realty via designboom






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Sun Ranch: A paradigm of luxury and creativity in Byron Bay's Hinterland

In the heart of Byron Bay's hinterland lies a sanctuary of unparalleled luxury and creativity: Sun Ranch. Spread across ...

Permeable wooden cladding merges boutique hotel with nature on a Brazilian island

In a harmonious fusion of luxury and nature, Maria Flor Inn, a boutique hotel nestled on the picturesque ...

Studio Paolo Ferrari transforms Toronto restaurant with cinematic interiors

Toronto's downtown area is now home to a cinematic dining experience unlike any other, courtesy of the innovative ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.