The Lighthouse

Text description provided by the architects. The Lighthouse is the result of the division into several apartments of an emblematic villa of the Basque architecture of the 30s built by the Gomez brothers. The former villa faces the lighthouse of Biarritz and the Atlantic Ocean and the accompanying vista heavily influenced the development’s design.

 

GALLERY  

The waves and the sinuous coast immediately set the tone for the project, entirely drawn in curves. The layout as a matter of fact is directly inspired by them. The entire Duplex apartment faces the window. It is the main protagonist of the project.

It was designed in steel and as a pocket window, to disappear completely into the walls, thus making a place for a painting in eternal movement. The strength of the wind at this location so close to the coast also dictated a thorough study of the resistance of the bay window. The Basque coast is well known for its violent storms.

Regarding the structure, the hall rested on 4 poles and the façade, the walls having been made at the time of the division, and not being bearing. It was therefore necessary to create an independent metal structure for the gallery floor.

The project was designed using 3 main materials, oak wood, coming from the French forests, stainless steel as well as brushed aluminum panels, and travertine in the bathroom.

The original herringbone parquet has been preserved and restored. The stainless steel, on all the ground floor and the stairs reflects the light coming from the bay while the wood and the travertine on the gallery give a warm tone to the room and the bathroom, the most intimate spaces. Downstairs, the kitchen is retractable. It completely disappears to create a more abstract space that allows for a communion with the infinity of the ocean. On the Gallery, a bedroom, an office, and a bathroom are the private spaces of the Duplex. The bathroom is designed as a boat cabin, with a porthole overlooking the bay.

A 4 metre high wooden bookcase frames the bay window, creating a showcase for the photographs of the owner of which he is a collector. Last but not least, a 5-meter-long bench is allowed to inhabit the wall.

PROJECT PARTICULARS

Location Biarritz, France

Architect Toledano+ Architects

Manufacturers Fritz HansenICONICOLotisOberSurfacesQuerkusSUPER MODULARSemihTroneV-ZugVarela Design and Vola

Photography Simone Bossi






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Boutique residential project slated for Bondi Beach site

Central Element (CE) has lodged the plans and appointed an architect for its rare $51m Bondi Beach site. ...

Blending Beauty with Practicality

In late 2021, Goodfolks, a dining destination, was born. The restaurant design is infused with materials, colours and ...

Paco's Tacos unveils vibrant mexican-inspired design in Melbourne

Technē Architecture and Interior Design has once again proven its prowess in creating immersive and culturally rich spaces ...

Warmth and Spice: Chai Guys Portobello cafe's evocative interior

SODA, a local studio renowned for its innovative designs, has recently unveiled the captivating interior of Chai Guys ...

Brick-Moulded Brilliance: Telugu Medium by Sona Reddy Studio

Telugu Medium, a new hospitality gem in Hyderabad, India, is making waves with its stunning architectural design by ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.