20thC power plant transforming into mixed-use project

Construction work has begun for Herzog & de Meuron’s transformation of a decommissioned power plant building in San Fransico into a mixed-use project.

The adaptive reuse project will convert the brick structure named Station A, which was built in the early 20th-century, into offices and workspaces.

GALLERY  

It is being designed by Herzog & de Meuron with local office Adamson Associates Architects as part of a wider 29-acre (11.7-hectares) masterplan called Power Station, which will connect the industrial waterfront site to the Dogpatch neighbourhood.

Initially intended for demolition, Station A, one of the historic structures of Dogpatch neighbourhood, is now being repurposed as the local community advocated for its preservation. Building on its experience with adaptive reuse projects such as London’s Tate Modern, Hamburg’s Elbphilharmonie or Madrid’s Caixaforum, Swiss firm Herzog & de Meuron proposes a careful reconsideration of the qualities of the industrial site, assigning new uses to the former power plant’s architectural features.

“The reinvention of Power Station will bring new life to a significant building from the city’s colorful past and will anchor this area as a destination on the San Francisco waterfront,” said Herzog & de Meuron’s senior partner Jason Frantzen. “We are honored to continue our work in the Bay Area and look forward to realizing this important project.”

As part of the overhaul, the plant’s old turbine hall will be retained and used as a large atrium-like space. Here, the original platforms that once supported machinery will be used as walkways and lookout points.

The Power Station plan is San Francisco’s most extensive development project to date and will feature housing, retail, office spaces and outdoor areas, creating a new mixed-income neighbourhood on the city’s waterfront. Other buildings within the development are designed by Foster+Partners and LMS Architects.

Images by Herzog & de Meuron via Dezeen


[mashshare]




Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Abandoned mine and quarry reborn into charming bookstore

Tangshan Mine Bookstore of Librairie Avant-grade is located within the Tangshan Mine Park in Nanjing. It was once the ...

Narrow Hanoi building for spatial multi-generational home

Squished in a narrow space between two buildings in Hanoi is a very special 35 meter long, five-story ...

"Treehouse” unveiled for new Sydney mixed-use project

An $82-million vision for an innovative campus-style commercial precinct—complete with an “architectural treehouse” of collaboration spaces—has been unveiled ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.