Ancient villages and historic guest houses converted into boutique hotel

In the western area of Beijing City, numerous ancient villages scattered among the rolling hills. Although most of the historical relics have not been preserved, the lifestyle of the local folks on the hills remains as it has been for centuries.

The collaboration between Donghulin Village and the enterprise prompted an opportunity for a small, local residence to be built on the mountain.

GALLERY  

Immersed by the surrounding forest, large and small houses stretched from south to north, which is no different from the common buildings in the suburbs of Beijing. The building is located on the mountainside, looking down to the village below, enjoying a luxurious view. Before it was rebuilt, it had been a common residence of the villagers, which was hardly liveable due to disrepair. The instructions of the new owners, as well as the legal regulations make it rather clear that the traditional architectural style must be preserved.

The design concept of the building is simple and clear. Responding to the height difference of the site in the form of pitched roofs and designed a well-bedded residence that is seamlessly attached to the mountain. Although it is a guest house, in the overall functional layout, the number of the guestrooms is quite limited, and a large public area is reserved to provide the operators as much operational flexibility as possible.

In order to maintain the harmony between the building and its natural surroundings, the designers introduced a dark greyish hue. Three pitched roofs of different heights separate the functional layout of the space, and thereof the gaps formed rhythmically responded to the natural landscape. As the building is located at a certain altitude, an outlook from any given direction brings an interesting view, from up close to a far.

Entering the building from the south entrance, the height difference of the space creates a staggered partition between the various functional zones, thus forming a certain circulation. At the same time, the lighting from the roof and the windows on the wall make subtle changes over time, bringing an immersive experience.

A great portion of the open activity area in the middle is not spatially separated. It is a space extending to both sides. At the junction of the sinking meeting area, a set of flexible and movable bookshelves activate the possibility of space changes. When this possibility is fully exploited to display the spatial flexibility, visitors will obtain the impression that the space is indeed integrated into nature. We use the mildest texture board to match and mimic the texture of the mountain, so that the volumes in the residence create an interesting shape and form the unique design language of the space.

Following the wooden stairs into the bedrooms on the second floor of the east side, one would find the space quiet and cosy, with a clear line of sight. The wrapped wooden veneer extends from the space on the first floor to here. Under the pitched roof of the building, this independent space also has more boundaries, while the loose layout also allows people to relax and feel comfortable on the hillside.

Images by Fon Studio via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Home is where the comfort is

The Heritage Apartment emerges from a desire to create a space where coziness is one of its pillars, ...

Go with the flow

Located in the picturesque landscape of the Beskid ┼╗ywiecki Mountains, Poland, on an area with a steep slope ...

Four Pillars' Laboratory: A Sensory Journey into Gin Culture

Surry Hills, Sydney - Nestled in a heritage-listed two-storey brick building dating back to 1939, once home to ...

Bottega Veneta unveils stunning new store in Milan

Bottega Veneta, renowned for its exquisite craftsmanship and timeless elegance, has unveiled its latest architectural masterpiece in the ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

┬ę 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.