Emirati restaurant feeds into dynamic nature of architecture

Erth is an immersive dining experience of Emirati Cuisine located in Qasr Al Hosn. It pays homage to the humility and generosity of old Emirati culinary and cultural practices.

Emirati cooking processes played a significant role in influencing the design direction of the space as it helped reinterpret the conventional restaurant typology into one that accommodates for the dynamic nature of Emirati cooking.

GALLERY  

The approach was to create a space that celebrates cooking as a performance and the restaurant’s eclectic take on traditional Emirati cooking. The kitchen is introduced into the space as a volume with pockets revealing the workings of the kitchen and framing moments of food preparation such as the baking of tanoor bread, the cooking of rgag bread, and the preparation of traditional Emirati coffee. More importantly, the volume features an exhibit of essential spices and ingredients, hence foregrounding elements that make up the restaurants’ menu.

The intention behind the dining area was to revisit the traditional majlis seating and reintroduce it in an elevated dining context. Spaces are carved out of a raised floor to contain seating areas, creating an experience reminiscent of the old majlis seating typology. The seating strategy was also an exciting prompt that Aljoud Lootah, Khalid Shafar, Zuleya, Toru and Bahraini Danish have collaborated with Bone on to design the furnishing of the space. Pieces from these regional designers feature a playfulness that contrasts the sharp and linear nature of the site. The eclectic selection enhanced the character of the space by use of timbers, woven fabrics and leathers.

Given the approach to tie the space back to the origins of Emirati culture, the choice of materials celebrates the natural and the raw. The material intervention remained minimal by maintaining the site’s original concrete skeleton in the interior. The raised floor was treated as a thickened slab finished with natural clay from which seating spaces were carved out of. The kitchen volume was made with acid-washed steel and natural cut travertine; further enhancing the raw approach to composing the space. Softer elements such as fabric and plants were utilized to augment the intimacy of the space by creating areas of enclosure. In order to celebrate these elements working together, lighting was carefully curated to orchestrate ephemeral moments that allow the users to experience the subtlety of the design throughout the daytime and evening.

Images by Oculis Project via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Sun Ranch: A paradigm of luxury and creativity in Byron Bay's Hinterland

In the heart of Byron Bay's hinterland lies a sanctuary of unparalleled luxury and creativity: Sun Ranch. Spread across ...

Permeable wooden cladding merges boutique hotel with nature on a Brazilian island

In a harmonious fusion of luxury and nature, Maria Flor Inn, a boutique hotel nestled on the picturesque ...

Studio Paolo Ferrari transforms Toronto restaurant with cinematic interiors

Toronto's downtown area is now home to a cinematic dining experience unlike any other, courtesy of the innovative ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.