Colour-blocked interiors brighten student housing

The interior design for the Bilbao student residence was commissioned by student accommodation company Resa with the aim of letting its occupants “share experiences as a community”.

Valencia-based creative studio Masquespacio has completed an open-plan colour-blocked interior with a community feeling for the Resa San Mamés student accommodation in Spain.

GALLERY  

Masquespacio created an open-plan design for the 1,850 square-metre building, which has studios for 351 residents and provides spaces for studying, socialising, meeting and dining.

The bold and colourful interior used vibrant greens paired with millennial pinks, lavender and hot pinks, while soft furnishings and partitions were used to define zones within the space.

“Using the technique of colour blocking we obtained a strong visual impact for the space and at the same time we could create a clear distinction between each zone in this open space,” explained the studio.

As well as accommodation, the building has a kitchen, a dining room, study rooms, leisure rooms, a gym and a terrace.

Muted yellow covers the ceiling above the open kitchen, while lavender tiles are used as a backsplash.

Wooden furniture with yellow accents surrounds the kitchen area, some of which is on wheels to allow users to reconfigure the space as they wish.

Millennial pink dining tables and chairs were placed against a green backdrop to define the dining space, which also features oversized steps that form amphitheatre-style seating to encourage group interaction.

“We liked the idea of working with an open space and making a space specially focused on university students,” Penasse explained.

“Offering them a lot of options to make their day at the residence a little bit more attractive, and at the same time help them to be more creative.”

The study areas of the residency employ acoustic glass walls to provide silence, but can be opened up to connect the study space with an adjacent lounge.

Blue-painted brick adds texture to formal study spaces and red velvet curtains on circular tracks surround group study tables for additional privacy.

Walls and services pipes were left unrendered and exposed to give the interior an industrial look.

The studio explained that it envisioned the design for the Resa San Mamés as a free-flowing space that encourages the students themselves to determine how it is used.

“A space where you don’t need to be in the study room to read a book, but just can sit into the launch area,” Penasse said. “A space where people share ideas, experiences and connect together.”

The colour-blocking theme was continued through to the outdoor terrace, where green picnic tables sit within a green-zoned area while different shades of blue signal other areas of seating.

Images by Masquespacio via Dezeen

 






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


How different textures create patterns of light within this home

Architects at 23o5studio have used materials and natural light, along with trees to create interesting experiences and dimensions ...

Kelapa House designed to ‘shape’ itself to landscape

When we look at Samui Island in Phuket from a birds-eye view, other than the rapid growth in ...

Lavish offices designed to entice employees to 'on-site' work

As if it wouldn’t already be fun to play video games all day and call it a job? ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.