Former industrial complex in China shines after residential conversion

Looking at their colourful yellow facades you might not know that these apartments were once abandoned industrial buildings in China.

Architects MAT Office have transformed a coastal site in the Laishan district into a residential complex for young people that makes smart use of outdoor space against the limits of the building’s height and former heritage.

GALLERY  

In a region where many people don’t have much space and skyscrapers dominate the skyline, the recently completed project aims to emphasise the outdoor space and make it apart of everyday living at the site.

When designing the ‘Yantai Port apartment’,  the two lead architects Tang Kangshuo and Zhang Miao emphasised the yellow outdoor facade which creates a shadow over the windows.

The angle of each inner wall is unique and therefore the shadows form differently creating a visually appealing effect.

There are three apartment buildings- two connected by a large corridor that creates another large indoor space and one that sits in isolation.

Communal spaces emerge in the lobby, quiet courtyard and open green space is located on the east side.

Additionally on the roof of the original two-story storehouse, there are dining, kitchen, laundry spaces and fitness equipment available.

The coastal complex contains 102 units in total, with five room types ranging in size, all slightly smaller than traditional apartments.

Each unit is divided into three or four spaces using modular partitions that can be moved, creating the entrance, bathroom, living area, sleeping area and extended workspace.

Facing the inner courtyard are translucent 200mm-wide square glass bricks which light shines through and refracts shadows, while at night the artificial light of inside permits a fuzzy orange glow outside through the glass.

Images courtesy of Tang Kangshuo for MAT Office







Get our enews

Design and development news that comes to you






                 

Mandragore: Growing a carbon neutral residential tower

It might be just a little bit taller than your average mangrove forest, but it may have the ...

Maison François: Concrete cube to fabulous French bistro

Transforming what had been referred to as “one giant concrete cube” was going to take a little more ...

Macquarie Park project to redevelop how we work and play

MQX4 is one of four new buildings that will form the dynamic Macquarie Exchange, Australia’s first Community Business ...

The kids are alright: Students' plans for affordable housing

An Australian-first inter-University design competition saw Architecture, Engineering and Construction (AEC) students’ team up to face the challenge ...

Bluethumb Art Prize - meet the judges and enter today!

With entries for the 2020 Bluethumb Art Prize opening on October 1, let’s meet the judges who are ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.