This inner-west Sydney home reinterprets Federation frontage

Nestled in Sydney’s quiet inner-west, Bona Vista by Studio Prineas reinterprets the characterful features of its Federation frontage, forging a warm domestic setting for family life.

Applying a holistic gaze, Studio Prineas developed a considered vision for all aspects of the project; architecture, planning, custom joinery, furniture, and styling.

GALLERY  

In line with heritage guidelines, the council was highly prescriptive of the building envelope, forms, and materials of the new addition. The architecture embraces the hip roof profile while introducing an unconventional internal ceiling line; a surprising and memorable volume articulated by partially obscured skylights filtering natural light.

Internally, the original rooms are left intact, while circulation paths are reconfigured to increase connectivity and accessibility. Studio Prineas has drawn a level of change that once separated house and garden into the interior, forging a distinction between the old and new architecture, and connecting the new addition to the landscape.

Thoughtful details pay homage to the identity and grain of the original house. Subtle transitions in flooring combine brick, terrazzo, parquetry, and traditional timber boards, giving depth to the articulation of space. Custom joinery, including a sunken banquette lounge in the living area, creates purpose and composure. Dual-toned curtains playfully align with the ornate sills of the original windows, while lighting gives scale and focus.

Studio Prineas’ belief in place-making and wellbeing is materialized in Bona Vista, where the delight of open space, natural light, and connection to the landscape is celebrated. Truly a ‘forever home’ for its young family, the design creates comfort and familiarity, nurturing the lives and pursuits of its occupants.

Images by Chris Warnes via ArchDaily






Get our enews

Design and development news that comes to you

Subscribe
                 


Home is where the comfort is

The Heritage Apartment emerges from a desire to create a space where coziness is one of its pillars, ...

Go with the flow

Located in the picturesque landscape of the Beskid Żywiecki Mountains, Poland, on an area with a steep slope ...

Four Pillars' Laboratory: A Sensory Journey into Gin Culture

Surry Hills, Sydney - Nestled in a heritage-listed two-storey brick building dating back to 1939, once home to ...

Bottega Veneta unveils stunning new store in Milan

Bottega Veneta, renowned for its exquisite craftsmanship and timeless elegance, has unveiled its latest architectural masterpiece in the ...

Shayher Group unveils ambitious double tower project inside historic Pentridge Prison

Taiwanese-backed developer Shayher Group has set its sights on a ground-breaking project that could redefine Melbourne's architectural landscape. The ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox





Specifier Source is brought to you by the same company that publishes Home Design, Grand Designs Australia Magazine, Kitchens & Bathrooms Quarterly Magazine, Outdoor Design Source, Build Home, CompleteHome and many more.

© 2022 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.