Local and Contemporary designs in 60-year old home renovation

Within a vast green plot in Chiangmai, Thailand, Housescape Design Lab has transformed a 60-year-old wooden house into a one-story residence that blends local architecture styles and modern design elements.

The initial intention for this project was to demolish the pre-existing structure completely and use all the original wood to build a new home with more contemporary spaces.

GALLERY  

The new layout was shaped based on the presence of natural light, generating a comfortable, brightly lit living environment that can respond efficiently to the occupants’ daily needs.

Housescape Design Lab tried to use materials that showcase the simplicity of the architecture as much as possible. They put particular emphasis on using wood, while also incorporating steel to increase its strength.

A characteristic element of the project is the large gabled roof designed to withstand Thailand’s hot weather and heavy rainfalls. The overhanging eaves cover the entire structure generating a shaded protected patio on the perimeter of the residence. These areas also serve as ‘Han Nam’, a reception area at the house’s forefront consisting of large drinking water flasks and seats for guests to relax and to have a conversation with each other for a while. It is also an area to welcome guests for a spell that is not located in the house’s private zones.

Images by Rungkit Charoenwat via designboom






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Refurbished motel feels like a “remote family home”

Brooklyn-based Home Studios has turned the dated Daunt’s Albatross 23-room motel into a boutique motel near the beach ...

Colourful glazed tiles revive old Colonial home in Morocco

The project takes place in the old colonial center of Casablanca, close to the biggest public park in ...

Using split-level light-filled office to inspire productivity

Using multi-connected workplaces, ascending split-levels and abundant natural lighting to foster productivity and collaboration, Design in Motion’s new ...

‘Slim’ art-deco 15-storey tower approved for Gold Coast CBD

Plans for an art-deco-inspired 15-storey mixed-use tower have been lodged with the Gold Coast City Council. Westpoint Consultants, a ...

Home in Tokyo uses ‘vertical circulation’ to increase light

Vertical circulation becomes a device for light, views, and interaction in this Japanese house by n o t ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.