Magnet Bar uses abstract design to overwhelming success

Magnet is an exercise in simplicity. It is the transformation of an auto parts repair shop into a restaurant. UNDECORATED was commissioned by Prince Concepts and partner Chef Brad Greenhill, of Takoi, to design their second restaurant in a former radiator shop.

From the inception, several non-negotiables were established, the two main ones being – The restaurant would be called Magnet and Magnet had to be a bar-centric restaurant

GALLERY  

Thinking abstractly about the restaurant, the “bar magnet” and its laws of attraction was an inspiring idea. Its organizational principles are apparent in classic experiments that show iron shavings arranging themselves around a bar magnet, demonstrating the otherwise invisible magnetic field.

A series of square areas, or “program boxes,” for each space was sized with this knowledge. The program studies showed that the services occupied most of the existing building, leaving little space for a dining room. So, design team UNDECORATED decided to place the passive services without guest interface outside of the existing building on underutilized land in the rear. They were placed in three separate twenty-foot shipping containers.

Secondly, the bathrooms were placed outside of the existing structure towards Core City Park with the intention of combining bathroom services for the restaurant as well as the park. The transfer of the program outside the existing building expanded the size of the dining room. It was further expanded by incorporating the bar into the center of the dining room. The bar subsequently behaves like the “bar magnet” in organizing circulation and space around it.

Like UNDECORATED’s first restaurant, Takoi, a shared visual datum for everyone in the restaurant was important. The central bar challenged this concept. Typically, bar seating is higher than dining seating, creating a visual disconnect between guests. For Magnet, this concern was solved by lowering the bar to the level of the surrounding tables. The singular visual datum, accentuated by the placement of the central bar, curates a visual narrative within the restaurant. Consequently, it also established a visual dialogue between the diners and Core City Park.

Images by Chris Miele via ArchDaily

 






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


19th Century stone barn gets 21st Century facelift

Delve Architects has taken this single-storey dwelling, called Woodthorpe Stables, in Surrey into a family home. Revealing the original ...

A Cotton Candy pink neon dream for Polish fashion store

LAURELLA is a popular Polish fashion brand, with designers Laura Reiss-Vogel and Marcin Vogel standing behind its success. ...

New $250M commercial tower for expanding Olympic Park area

Ecove Group has lodged State Significant Development plans for a $250-million, 45-storey skyscraper and commercial tower at Sydney ...

Seaside sanctuary in Cronulla decked out in luxury appliances

Acqua is a bespoke architecturally-designed collection of seventeen one, two and three-bedroom apartments, beautifully located only 100 metres ...

90’s Cottesloe beachfront site marked for transformation

Andrew ‘Twiggy’ Forrest’s Tattarang has unveiled plans to transform the Indiana Tea House at Cottesloe Beach in Perth. Tattarang’s ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.