Nature is Healing: Hotel Le Bouton an oasis in urban Danang

Inspired by nature, the Hotel Le Bouton boldly announces its identity in the busy urban area of Tran Dinh Dan Street.

An organic themed structure that connects its visitors to the region’s natural beauty. Architectural studio D1’s design challenges long-standing architectural cliché by bringing the interior design up front to turn the façade into a scenery itself.

GALLERY  

D1 has been working with local craftsmen to imbue the spirit of Danang into each design element.

Great dedication was invested in calculating the direction of the hotel to reduce energy consumption, by taking advantage of the abundant wind, and in selecting strong, versatile materials that can surmount climate challenges. The hotel hosts 25 guestrooms, 7 floors and one basement. On the ground floor, D1 makes space to accommodate a cafe, bar and pool to deliver an exemplary service package befitting a luxury hotel.

Danang is famous for its long sandy beaches and majestic marble mountains overlooking the coastal city of over 1 million people. Taking inspiration from nature, the Hôtel Le Bouton is built to breathe the sense of breezy beaches into the busy urban area where the building stands.

The rooftop of Hôtel Le Bouton project is tailored into the shape of wavy lines that mimic undersea currents. The façade is accentuated with volcano-like chimneys rising from the bathtub inside the guest rooms straight through the roof, peeking up at visitors from the top of the building.

Along the basement through to the rooftop features a series of elements that embody Danang’s natural beauty – the sand garden in the basement and the dry garden on the terrace. The garden, filled with natural marine sand, echoes the sea-like nature of the rooftop which is designed to resemble undersea currents, giving visitors the impression of floating in the sea.

An exposed space that welcomes natural light; while the dry garden is modelled to be a miniature beach with light pillars that symbolize the mountains, sand and the ingenious flora species of the Central Coast. The miniature can swiftly transport any guests walking by straight to Danang beach, where they promenade afoot, amidst the waves gently caressing their ankles. Traversing along the corridor, you will be serenaded into a dream, floating in complete serenity, becoming a child yet again, and embraced by both heaven and earth.

Situated on the hotel’s ground floor is its unique offer: a hot mineral pool modelled after a cave with a natural stream, gushing from a steep limestone cliff. A step into the lake is enough to shift guests into a wonderland full of natural wonders. As cosmopolitan life develops to be more and more superficial, the link between people and nature grows more distant. Recognizing this, the project team place guest experience at the centre. The value of the project lies not in the bricks and steels that construct the building itself, but the relief from the stress, the pain, and the pressure of work, an escape from the demands of life, in order to find oneself yet again, away from the cold, hard concrete of office buildings.

In the hand of D1 Architectural Studio, the façade becomes the dot on the ‘i‘rather than a structure that dominates other elements. Expressing liberal architectural thinking, the skylight and the interior design function to bring beauty to the exterior façade. The skylight does not only function to expand the view, take in natural light and circulate air flows, but also connects spaces together. D1 positioned the bathroom outside each guest room, turning the façade into a scenery itself.

Danang poses many challenges to architects due to its unique landscape and climate. The weather in the Central region is hot, rainy, and especially stormy, thus careful consideration needs to be dedicated in selecting the most optimal material to endure against the extreme climatic conditions, especially in this project as it situates near the sea.

Architects have come up with an organic structural design solution that allows negligible construction deviations, but still entertains architects’ creativity and above all, environmental friendly. The solution incorporates the use of covers thick and strong enough to withstand the harsh sun, and meticulous calculations of the vertical direction of the building to exploit natural wind and limit the use of air conditioning, contributing to energy saving and environmental protection.

Images via D1 Architectural Studio via ArchDaily

 

 






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


How different textures create patterns of light within this home

Architects at 23o5studio have used materials and natural light, along with trees to create interesting experiences and dimensions ...

Kelapa House designed to ‘shape’ itself to landscape

When we look at Samui Island in Phuket from a birds-eye view, other than the rapid growth in ...

Lavish offices designed to entice employees to 'on-site' work

As if it wouldn’t already be fun to play video games all day and call it a job? ...

$75M apartment tower approved for exclusive Chevron Island

Brisbane-based developer Siera Group has lodged plans for its maiden development on the Gold Coast, a $75-million apartment ...

Open plan 'cabin in the forest' with a modern twist

The exposure of architecture, structure, and construction details as an aesthetic of the space is designed as a ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.