New build sets standards in 'quality, comfort and flexibility’

RCC Headquarters in Ekaterinburg has officially opened. The practice’s first office building in Russia, the building reimagines the conventional cellular office to set new standards in quality, comfort and flexibility.

The 15-storey building’s innovative modular office units are enveloped in an energy efficient enclosure, which provides a distinctive symbol for the organisation in Ekaterinburg.

GALLERY  

RCC is one of the world’s leading producers of copper and the triangulated form draws inspiration from the chemical structure of copper. The crown of the building integrates RCC’s new logo – a rebranding which has, in turn, been inspired by the architecture.

The starting point for the office floors was to reinvent the headquarters as a ‘house for staff’ – instead of the conventional large, communal workspaces, the rooms are of a more intimate, domestic scale. The practice’s workplace consultancy group analysed the client’s operations and helped to devise the innovative modular system for these rooms. This was then developed with the in-house engineering teams to enable rapid construction and ensure ideal levels of natural daylight for concentrated work.

Each two-storey module comprises a pair of offices, stacked one on top of the other – this is expressed externally through the double-storey cladding module. The modules are arranged in rows on either side of a central hallway, which functions as a breakout space, with lounge seating and views of the city through the glazed lift shaft. At level fifteen, the space is top-lit to create a flexible space for company-wide gatherings and events.

The design targets a BREEAM Excellent rating. Responding to Ekaterinburg’s wide temperature range between seasons – often from +30°C to -30°C – the balance between solid and glazed areas is designed as a reaction to low level winter sun, while mitigating the heat of direct sunlight during the summer. The site overlooks the city and the recently landscaped river bank. Extending this greenery to the base of the building, the footprint is shifted to create a private garden for staff. The landscaping echoes the cellular internal arrangement, with a sequence of ‘external rooms’ that provide peaceful spaces for staff to relax and eat lunch. Further facilities within the building include a video conference room and boardroom, meeting spaces and an executive dining area.

Images by Oleg Kovalyuk via ArchDaily

 






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


German beach-chair-inspired Canadian ‘windproof’ penthouses

It almost sounds like the beginning of a terribly lame joke, but what do a German beach chair ...

New opera house to be ‘focal point for the city’

A new opera house and cultural hub in the heart of Düsseldorf city centre in Germany has been ...

Concrete ‘bushfire protected’ home with garden paradise

This ‘tough’ family home in the heavily dense forests for Mt Coot-tha in Brisbane’s west uses high blockwork ...

Beloved North Shore shops planned $180M refresh

Plans for a $180 million “shop top” development on Sydney’s North Shore are set to tap into increasing ...

‘Textural House’ uses concrete to replicate geographical strata

Roberto Benito Arquitecto has completed Vivienda Texturas – or Textural House, a low-to the ground house in central ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.