Oscar Niemeyer pavillion opens two years after his passing

Designed in 2010, a pavilion designed by the late Brazilian architect Oscar Niemeyer, two years before his death, has opened at the Château La Coste vineyard in southern France.

The curved white pavilion was created to sit comfortably within the landscape, surrounded by vineyards, the pavilion consists of two distinct elements – a glass-walled gallery space and a cylindrical auditorium.

GALLERY  

“The location is very beautiful and a pleasant, peaceful environment,” said Niemeyer while designing the project. “The pavilion had to be a light construction adapted to the landscape as well as the vegetation. The structure is at home in this setting and will be a joy to walk around.”

A pool alongside the pavilion was designed to reflect its form.

“The pavilion, with its organic, curved architecture reflects Niemeyer’s distinctive style and sits in perfect harmony with the surrounding vines and rolling Provençal hills,” according to Château La Coste. “The striking glass facade gives the impression of the vineyard unfolding through the building, while the shallow pool at the entrance beautifully captures the interaction of light and reflection.”

The 380-square-metre gallery space is surrounded on all sides by glass walls, with views across the surrounding vineyards. Alongside it, the fully enclosed 140-square-metre auditorium has seats for 80 people.

“Niemeyer had a long and faithful relationship with France. During the Brazilian military dictatorship, he went into exile in Paris and lived on Boulevard Raspail,” added Château La Coste. “Even after returning to Rio de Janeiro, he always said that he would only leave his home city for Paris”, they continued.

“Over his lifetime Niemeyer developed several projects in France, among them: the Communist Party HQ, L’Humanité newspaper HQ, the Cultural Center in Le Havre, the Labor Council Building of Bobigny and a private home in St Tropez.”

Images by Stéphane Aboudaram / We Are Content(s) via Dezeen






Get our enews

Design and development news that comes to you






                 


Refurbished motel feels like a “remote family home”

Brooklyn-based Home Studios has turned the dated Daunt’s Albatross 23-room motel into a boutique motel near the beach ...

Colourful glazed tiles revive old Colonial home in Morocco

The project takes place in the old colonial center of Casablanca, close to the biggest public park in ...

Using split-level light-filled office to inspire productivity

Using multi-connected workplaces, ascending split-levels and abundant natural lighting to foster productivity and collaboration, Design in Motion’s new ...

‘Slim’ art-deco 15-storey tower approved for Gold Coast CBD

Plans for an art-deco-inspired 15-storey mixed-use tower have been lodged with the Gold Coast City Council. Westpoint Consultants, a ...

Home in Tokyo uses ‘vertical circulation’ to increase light

Vertical circulation becomes a device for light, views, and interaction in this Japanese house by n o t ...

  MORE  

Stay connected to the SPEC

Join our reader network by signing up to our weekly newsletter and receive design and development news straight to your inbox










© 2018 Universal Media Co. All Rights Reserved. Privacy Policy. Terms of Service. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, or otherwise used, except with the prior written permission of Universal Media Co.